Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 70 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 250 g dimljene pastrve
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 120 g krem sira
- 2 žlice kapara
- sok jednog limuna
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i papar po želji
- Krekeri:
- 300 g glatkog brašna
- 120 g maslaca
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 100 g paškog ribanca
- sol, kim, svježi timijan
- crveni papar za posipanje
- Krekeri
- 300 g glatkog brašna
- 120 g maslaca
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 100 g paškog ribanca
- sol, kim, svježi timijan
- crveni papar za posipanje
Priprema
1. korak
Filete dimljene pastrve usitnite prstima pazeći da odvojite sve slučajno zalutale kosti. Pomiješajte sir i vrhnje pa dodajte ribi. Prelijte limunovim sokom, začinite maslinovim uljem i pospite sjeckanim kaparama. Sve promiješajte da dobijete namaz.
2. korak
Provjerite treba li dosoljavati (ovisno o slanosti ribe) i po želji popaprite. Ne pretjerujte s količinom sira ili vrhnja – okus dimljene ribe treba ostati dominantan. Poslužite uz tople ili hladne krekere.
3. korak
Od brašna, maslaca, vrhnja i sira zamijesite tijesto dodajući vode koliko treba. Posolite, dodajte kim i listiće timijana. Zamijesite tijesto u kuglu i ostavite u frižideru barem pola sata. Može stajati u frižideru preko noći pa ga je zgodno zamijesiti dan ranije.
4. korak
Razvaljajte tanko pa raširite po limu obloženom masnim papirom. Izrežite na željene oblike i po želji pospite grubo tucanim crvenim paprom ili krupnom solju. Pecite 10-15 minuta dok ne porumene.
5. korak
Od brašna, maslaca, vrhnja i sira zamijesite tijesto dodajući vode koliko treba. Posolite, dodajte kim i listiće timijana.
6. korak
Zamijesite tijesto u kuglu i ostavite u frižideru barem pola sata. Može stajati u frižideru preko noći pa ga je zgodno zamijesiti dan ranije.
7. korak
Razvaljajte tanko pa raširite po limu obloženom masnim papirom. Izrežite na željene oblike i po želji pospite grubo tucanim crvenim paprom ili krupnom solju. Pecite 10-15 minuta dok ne porumene.