Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 50 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- šalica krušnih mrvica
- šalica mlijeka
- jedna i pol šalica usitnjene mrkve
- pola šalice nasjeckanog celera
- 2 žlice nasjeckanog luka
- 2 jaja
- pola žličice soli
Priprema
1. korak
Mrkvu operite, narežite na manje komade i skuhajte u slanoj vodi. Potom je izvadite i protisnite kroz pasirku ili izgnječite vilicom. Celer očistite i nasjeckajte na komadiće.
2. korak
Razbijte jaja i odvojite bjelance od žumanaca. Mlijeko, krušne mrvice i žumanca pomiješajte u maloj tavi i stavite grijati na laganu vatru.
3. korak
Miješajte dok se smjesa ne zgusne, skinite s vatre i umiješajte mrkvu i celer. Bjelance koji su vam ostali miksajte dok ne dobijete čvrstu pjenu i prelijte preko smjese s mrkvom i celerom.
4. korak
Prebacite sve u vatrostalnu posudu i stavite u pećnicu. Pecite na 200 stupnjeva oko pola sata.
5. korak
Savjet: Navedeni sastojci dovoljni su za jednu porciju nabujka, stoga količinu namirnica povećavajte prema broju osoba. Jelo je idealno ako se jedan dan želite odmoriti od mesne ili teške hrane. No, može biti i odličan prilog uz pečeno meso. Mrkva je, inače, dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija, a njezin adut je i mala količina zasićenih masnoća i kolesterola.