Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 25 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 1 kg krumpira
- 4 patlidžana
- 1,5 dcl maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1/2 kg mljevenog mesa
- 4 ploške tanko rezane pancete
- 1 dl suhog crnog vina
- 1 jušna žlica koncentrata rajčice
- 1 čajna žlica šećera
- 1 konzerva pelata (400g)
- 1 čajna žlica majčine dušice
- 1 jušna žlica krušnih mrvica
- Umak
- 2 jušne žlice maslaca
- 0,75 l mlijeka
- 3 žumanjka
- 150 g fino ribanog parmezana
- 50 g brašna
Priprema
1. korak
Patlidžane operite i uzdužno narežite na ploške debljine 5 do 8 mm. Jedan češanj češnjaka zgnječite i pomiješajte s decilitrom ulja, time premažite patlidžane, a zatim ih malo posolite.
2. korak
Patlidžane kratko pecite u tavi (minutu do dvije sa svake strane) dok ne omekšaju.
3. korak
Patlidžane kratko pecite u tavi (minutu do dvije sa svake strane) dok ne omekšaju. U drugoj tavi zagrijte ostatak ulja i na njemu propirjajte luk i ostatak češnjaka te dodajte dva prstohvata soli.
4. korak
Pirjanom luku i češnjaku dodajte na komadiće narezanu pancetu, a zatim mljeveno meso pa pirjajte još nekoliko minuta.
5. korak
Umiješajte koncentrat rajčice, ulijte vino pa miješajte na malo jačoj vatri dok tekućina gotovo ne ispari. Na kraju umiješajte pelate te pirjajte pokriveno 20-ak minuta dok pelati ne omekšaju.
6. korak
Za umak, rastopite maslac i dodajte brašno, pažljivo miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Uklonite s vatre i ulijte mlijeko te, dalje miješajući, vratite na štednjak i kuhajte dok se ne zgusne.
7. korak
Umiješajte žumanjke i parmezan, posolite i popaprite, maknite s vatre i odložite na stranu. Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške te ga na 10 minuta prokuhajte u kipućoj slanoj vodi. U okruglu vatrostalnu ili keramičku zdjelu (ili nekoliko manjih) slažite musaku.
8. korak
Dno zdjele namažite maslacem, na to složite pola količine patlidžana i krumpira te prelijte s nekoliko žlica umaka. Dodajte pirjano meso, pospite jednom jušnom žlicom krušnih mrvica. Pokrijte ostatkom patlidžana i krumpira i prelijte ostatkom umaka.
9. korak
Musaku pecite 35-40 minuta u pećnici, prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.