Musaka od patlidžana

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 25 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 1 kg krumpira
  • 4 patlidžana
  • 1,5 dcl maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • 1/2 kg mljevenog mesa
  • 4 ploške tanko rezane pancete
  • 1 dl suhog crnog vina
  • 1 jušna žlica koncentrata rajčice
  • 1 čajna žlica šećera
  • 1 konzerva pelata (400g)
  • 1 čajna žlica majčine dušice
  • 1 jušna žlica krušnih mrvica
  • Umak
  • 2 jušne žlice maslaca
  • 0,75 l mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 150 g fino ribanog parmezana
  • 50 g brašna

Priprema

1. korak

Patlidžane operite i uzdužno narežite na ploške debljine 5 do 8 mm. Jedan češanj češnjaka zgnječite i pomiješajte s decilitrom ulja, time premažite patlidžane, a zatim ih malo posolite.

2. korak

Patlidžane kratko pecite u tavi (minutu do dvije sa svake strane) dok ne omekšaju.

3. korak

Patlidžane kratko pecite u tavi (minutu do dvije sa svake strane) dok ne omekšaju. U drugoj tavi zagrijte ostatak ulja i na njemu propirjajte luk i ostatak češnjaka te dodajte dva prstohvata soli.

4. korak

Pirjanom luku i češnjaku dodajte na komadiće narezanu pancetu, a zatim mljeveno meso pa pirjajte još nekoliko minuta.

5. korak

Umiješajte koncentrat rajčice, ulijte vino pa miješajte na malo jačoj vatri dok tekućina gotovo ne ispari. Na kraju umiješajte pelate te pirjajte pokriveno 20-ak minuta dok pelati ne omekšaju.

6. korak

Za umak, rastopite maslac i dodajte brašno, pažljivo miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Uklonite s vatre i ulijte mlijeko te, dalje miješajući, vratite na štednjak i kuhajte dok se ne zgusne.

7. korak

Umiješajte žumanjke i parmezan, posolite i popaprite, maknite s vatre i odložite na stranu. Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške te ga na 10 minuta prokuhajte u kipućoj slanoj vodi. U okruglu vatrostalnu ili keramičku zdjelu (ili nekoliko manjih) slažite musaku.

8. korak

Dno zdjele namažite maslacem, na to složite pola količine patlidžana i krumpira te prelijte s nekoliko žlica umaka. Dodajte pirjano meso, pospite jednom jušnom žlicom krušnih mrvica. Pokrijte ostatkom patlidžana i krumpira i prelijte ostatkom umaka.

9. korak

Musaku pecite 35-40 minuta u pećnici, prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:56