Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- Za tijesto:
- 500 g brašna
- jaje, malo soli
- malo mlake vode
- preljev:
- žlica masti
- 2 dl vrhnja
- 100 g slanine
- ljuta paprika
Priprema
1. korak
Pomiješajte brašno i sol. U sredinu hrpe dodajte jaje. Zamijesite, dodajući vode koliko je potrebno. Tijesto treba biti prilično meko i podatno. Pustite da tijesto odstoji.
2. korak
Nakon petnaestak minuta razvaljajte tijesto. Narežite ga na pravokutnike široke oko pet centimetara, a onda još i usitnite na manje kvadrate.
3. korak
Rukama oblikujte mudline, valjajući tijesto između dlanova, da dobijete oblik mudlina koji se sužavaju prema rubovima kao na slici. Kuhajte mudline u puno slane vode.
4. korak
Za to vrijeme na tavi zagrijte mast. Bacite na vatru i slaninu narezanu na štapiće. Čim postane hrskava ugasite vatru. Prelijte vrhnjem, posolite i poparite. Ocijeđenu tjesteninu prelijete umakom od vrhnja.
5. korak
Savjet: Ovo vrlo jednostavno jelo trebali bi izbjegavati dijetalci. Ipak, okus je poseban upravo zahvaljujući kombinaciji vrhnja i slanine s domaćim, nešto grubljim tijestom. Zanimljive rezultate dobit ćete i s crnim brašnom, kombinacijom raženog i pšeničnog, ili heljdinog brašna.