Težina pripreme: teško
Vrijeme pripreme: 70 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 1 kg mljevene junetine
- 1 jaje
- luk
- šalica mlijeka
- šalica krušnih mrvica
- sol, papar
- dvije žlice sjeckanog peršina
Priprema
1. korak
U posudi pomiješajte sve sastojke za štrucu – mljeveno meso, jaje, sitno sjeckani luk, krušne mrvice, mlijeko i začine. Izmjesite rukama da smjesa bude ravnomjerna. Oblikujte rukama u štrucu i stavite u lagano namašteni kalup za pečenje.
2. korak
Po želji ovu štrucu možete premazati umakom od rajčice – pomiješajte šalicu pelata, žlicu smeđeg šećera i žlicu senfa. Izmiksajte pa premažite štrucu. Pecite na 180 stupnjeva oko sat vremena.
3. korak
Poslužite s krumpir-pireom kojemu ste prije pirjanja dodali i manju glavicu kuhanog celera.
4. korak
Savjet: Ako želite da struktura vaše štruce bude malo prozračnija krušne mrvice zamijenite svježim kruhom. Izdubite samo meki dio od dvije ili tri šnite kruha. Natopite krih u mlijeku, pa sve dodajte smjesi prema receptu. Štrucu možete peći u manjem pravokutnom kalupu, ili u običnoj vatrostalnoj posudi, oblikovano rukama u željeni oblik. Prelivena umakom od rajčice ove će štruca imati posebno intenzivan okus.