Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 2-4
Priprema
1. korak
Ovi sitni zalogajčići dio su francuske božićne tradicije, a najrasprostranjeniji su u Provansi, gdje čine obavezni dio božićnog obroka. Oni pripadaju posljednjem dijelu ručka u kojem se jede tzv. 13 božićnih deserata (ako se pitate zašto baš 13, zbrojite Isusa i njegovih 12 apostola).
2. korak
Riječ je o tamnom i svijetlom nugatu, kruhu začinjenom maslinovim uljem, raznim orašastim plodovima te sušenom i svježem voću. Među tim slatkišima nalaze se i mendiants [mãdjã], što doslovno znači “prosjaci”. Oni simboliziraju četiri samostanska reda i boju njihovih halja: grožđice za dominikance, lješnjaci za augustince, suhe smokve za franjevce i bademi za karmelićane.
3. korak
Ovo je klasična tradicionalna varijanta, ali vama nitko ne brani da se igrate bojama i okusima. Čokoladu (tamnu, mliječnu ili bijelu) možete posuti bilo čime što vam padne na pamet: pistacijama, bademima, orasima, indijskim oraščićima, lješnjacima, krokantom, svijetlim i tamnim grožđicama, suhim šljivama, sušenim brusnicama i smokvama, osušenom koricom naranče, čak i komadićima keksa… pustite mašti na volju.
4. korak
Na ravnu podlogu (npr. na veliki lim za pečenje) stavite komad papira za pečenje.
Nasjeckajte sastojke kojima ćete ukrašavati čokoladu.
Čokoladu rastopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici (ako koristite bijelu, onda ju je bolje rastopiti na pari).
5. korak
Žličicom vadite malo čokolade i na papiru za pečenje oblikujte kružiće (što su sitniji to su elegantniji).
Na vrh stavite kombinaciju sušenog voća koju želite. Ostavite ih u hladnoj prostoriji da se stvrdnu (ako je baš žurba, možete ih nakratko staviti i u hladnjak).
6. korak
Kad se potpuno stvrdnu, odlijepite ih od papira tankim nožem i čuvajte zatvorene ili umotane na hladnom mjestu (stavite ih pod bor u zagrijanoj prostoriji tek u posljednji trenutak).