Marmelada od luka i vina

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 20 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 2 kg ljubičastog luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 žlica suhog timijana
  • pola žlice čilija
  • 4 dl crnog vina
  • 1 dl aceta

Priprema

1. korak

Narežite luk na tanke ploške. U velikom loncu rastopite maslac, posolite ga pa na njemu, uz često miješanje, pirjajte luk. Isprva poklopite kako bi luk pustio vodu, a zatim ga pirjajte otklopljenog.

2. korak

Vatra ne smije biti jaka jer će zagorjeti. Nakon pola sata pirjanja, kad luk već sasvim omekša i počne tamnjeti, dodajte vino, šećer, aceto i timijan.

3. korak

Pustite neka se pirja dok sva tekućina ne ishlapi i svako malo promiješajte. Na kraju dodajte čili. Provjerite je li dovoljno slano i ljuto.

4. korak

Poslužite toplo ili hladno, uz domaću paštetu, confit, a bit će odlično i kao prilog bilo kojem pečenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:30