Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 2 kg ljubičastog luka
- 4 češnja češnjaka
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 žlica suhog timijana
- pola žlice čilija
- 4 dl crnog vina
- 1 dl aceta
Priprema
1. korak
Narežite luk na tanke ploške. U velikom loncu rastopite maslac, posolite ga pa na njemu, uz često miješanje, pirjajte luk. Isprva poklopite kako bi luk pustio vodu, a zatim ga pirjajte otklopljenog.
2. korak
Vatra ne smije biti jaka jer će zagorjeti. Nakon pola sata pirjanja, kad luk već sasvim omekša i počne tamnjeti, dodajte vino, šećer, aceto i timijan.
3. korak
Pustite neka se pirja dok sva tekućina ne ishlapi i svako malo promiješajte. Na kraju dodajte čili. Provjerite je li dovoljno slano i ljuto.
4. korak
Poslužite toplo ili hladno, uz domaću paštetu, confit, a bit će odlično i kao prilog bilo kojem pečenju.