Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 15 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 1 manja glavica mladog kelja
- vezica rotkvica
- šaka sezama
- šalica kuhanog slanutka
- sok jednog limuna
- 0,5 l pilećeg temeljca
- 2-3 žlice aceta
- 1-2 žlice soja sosa
- nekoliko žlica maslinova ulja
Priprema
1. korak
Dobro operite listove kelja, odstranite stapke i deblje žile, pa narežite na rezance. Začinite kelj limunovim sokom i sezamom pa dobro promiješajte, masirajući kelj rukama. Ostavite da kelj lagano uvene u marinadi preko noći. Ujutro će kelj omekšati, ali i ostati prilično hrskav.
2. korak
Začinite uljem. Na suhoj tavi lagano popržite sezam pa njime pospite kelj. Dodajte i ocijeđeni kuhani slanutak. Rotkvice očistite od lišća pa namočite pet minuta u hladnoj vodi. Kuhajte ih deset minuta u pola litre pilećeg ili povrtnog temeljca.
3. korak
Kad rotkvice omekšaju (lako ih probodete vilicom), a temeljac gotovo ishlapi, dodajte aceto. Pustite neka se malo zgusne da sirup lijepo obloži rotkvice. Servirajte toplo na salati od kelja i slanutka.