Makači

Težina pripreme: teško

Vrijeme pripreme: 110 min

Broj osoba: 15 – 20

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 1/2 l mlake vode
  • 6 žlica ulja
  • 3 kisela vrhnja
  • 1/2 l mlijeka
  • 80 dag maka
  • 25 dag rastopljenog maslaca
  • 10 dag šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer

Priprema

1. korak

Od brašna, ulja, soli i mlake vode zamijesite meko tijesto. Razdijelite na dva dijela, nauljite stavite u plastičnu vrečicu i neka odstoji bar jedan sat. Za to vrijeme napravite nadjev. U kipuće mlijeko zakuhamo mak, dodamo šećer, maslac i vanilin šećer, maknemo s vatre i ohladimo. U ohlađenu smjesu dodamo žumanjak i pola količine vrhnja, bjelanjak tučemo u čvrsti snijeg i na kraju lagano umiješamo u smjesu. Tijesto razvučemo što tanje, kao za pite ili bureke, deblje rubove odstranimo te tijesto namažemo nadjevom i zarolamo. Rolani kolač režemo na veličinu lima za pečenje te ga stavimo u namašten pleh i prelijemo ostalim vrhnjem. Pečemo na temperaturi od 180°C , otprilike pola sata. Vruće pečene makače pospemo šećerom u prahu.

Specijalitet zagorske kuhinje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:18