Težina pripreme: teško
Vrijeme pripreme: 110 min
Broj osoba: 15 – 20
Sastojci
- 1 kg brašna
- 1/2 l mlake vode
- 6 žlica ulja
- 3 kisela vrhnja
- 1/2 l mlijeka
- 80 dag maka
- 25 dag rastopljenog maslaca
- 10 dag šećera
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
Priprema
1. korak
Od brašna, ulja, soli i mlake vode zamijesite meko tijesto. Razdijelite na dva dijela, nauljite stavite u plastičnu vrečicu i neka odstoji bar jedan sat. Za to vrijeme napravite nadjev. U kipuće mlijeko zakuhamo mak, dodamo šećer, maslac i vanilin šećer, maknemo s vatre i ohladimo. U ohlađenu smjesu dodamo žumanjak i pola količine vrhnja, bjelanjak tučemo u čvrsti snijeg i na kraju lagano umiješamo u smjesu. Tijesto razvučemo što tanje, kao za pite ili bureke, deblje rubove odstranimo te tijesto namažemo nadjevom i zarolamo. Rolani kolač režemo na veličinu lima za pečenje te ga stavimo u namašten pleh i prelijemo ostalim vrhnjem. Pečemo na temperaturi od 180°C , otprilike pola sata. Vruće pečene makače pospemo šećerom u prahu.
Specijalitet zagorske kuhinje