Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 35 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- šalica međe leće
- 3 veće mrkve
- 2 manja poriluka
- 2 manje tikvice
- maslinovo ulje
- sezamovo ulje
- 2 češnja češnjaka
- svježi peršin
- sok pola limuna
- timijan
- sol, papar
Priprema
1. korak
Leću operite i namačite u vodi oko dva sata. U lonac stavite dvije do tri šalice vode i leću te stavite kuhati. Ogulite mrkvu i tikvice, prepolovite ih i narežite na manje komade.
2. korak
Poriluk dobro operite (pazite da ne ostane zemlje među listovima), prepolovite i nasjeckajte na deblje polumjesece.
3. korak
U tavi zagrijte sezamovo ulje i stavite pirjati luk. Nakon nekoliko minuta ubacite mrkvu i smanjite vatru.
4. korak
Kad se luk lagano zažuti dodajte poriluk. Pirjajte desetak minuta i ubacite tikvice, nasjeckani češnjak, sol i papar. Dobro promiješajte i kuhajte još neko vrijeme na laganoj vatri.
5. korak
Kada i tikvice omekšaju, ubacite sitno nasjeckani svježi peršin i timijan. Svako toliko tijekom kuhanja provjeravajate leću. Kuhajte na laganoj vatri uz često miješanje.
6. korak
Kad leća omkeša, a voda ispari pomiješajte je s povrćem te začinite s nekoliko kapi maslinova ulja i limunovim sokom.