Leća s porilukom i mrkvom

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 35 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • šalica međe leće
  • 3 veće mrkve
  • 2 manja poriluka
  • 2 manje tikvice
  • maslinovo ulje
  • sezamovo ulje
  • 2 češnja češnjaka
  • svježi peršin
  • sok pola limuna
  • timijan
  • sol, papar

Priprema

1. korak

Leću operite i namačite u vodi oko dva sata. U lonac stavite dvije do tri šalice vode i leću te stavite kuhati. Ogulite mrkvu i tikvice, prepolovite ih i narežite na manje komade.

2. korak

Poriluk dobro operite (pazite da ne ostane zemlje među listovima), prepolovite i nasjeckajte na deblje polumjesece.

3. korak

U tavi zagrijte sezamovo ulje i stavite pirjati luk. Nakon nekoliko minuta ubacite mrkvu i smanjite vatru.

4. korak

Kad se luk lagano zažuti dodajte poriluk. Pirjajte desetak minuta i ubacite tikvice, nasjeckani češnjak, sol i papar. Dobro promiješajte i kuhajte još neko vrijeme na laganoj vatri.

5. korak

Kada i tikvice omekšaju, ubacite sitno nasjeckani svježi peršin i timijan. Svako toliko tijekom kuhanja provjeravajate leću. Kuhajte na laganoj vatri uz često miješanje.

6. korak

Kad leća omkeša, a voda ispari pomiješajte je s povrćem te začinite s nekoliko kapi maslinova ulja i limunovim sokom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 07:57