Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 70 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 500 g miješanog mlijevenog mesa
- 1 luk
- 2 mrkve
- 1 korijen peršina
- 2 češnja češnjaka
- 2 lovorova lista
- 2 dl bijelog vina
- 4 dl pasirane rajčice
- bosiljak
- sol
- papar
- ulje
- 500 g špageta
- 1 l mlijeka
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- sol
- papar
- muškatni oraščić
- naribani sir (parmezan ili ribanac)
Priprema
1. korak
Narežite luk, mrkvu i peršin na kockice, a češnjak nasjeckajte.
2. korak
U velikoj tavi zagrijte ulje i na njemu dinstajte luk, mrkvu i peršin. Kad omekšaju dodajte i češnjak.
3. korak
Dodajte mljeveno meso i dobro ga promiješajte da ga razrahlite. Dinstajte ga dok ne ispari sva tekućina pa dolijte vino i nastavite dinstati.
4. korak
Nakon što vino ispari dodajte pasiranu rajčicu, dodajte sol, papar, lovorov list i bosiljak. Kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 sat. Dolijevajte vode povremeno da ne zagori.
5. korak
Skuhajte bešamel. Zagrijte mlijeko do vrenja. Rastopite maslac pa mu dodajte brašno i miješajte dok brašno ne postane bakrene boje. Potom dolijte vruće mlijeko i stalno miješajte da se ne stvore grudice.
6. korak
Začinite paprom, soli i muškatnim oraščićem.
7. korak
Skuhajte špagete u blago posoljenoj vodi. Ocijedite ih i posložite u vatrostalnu posudu.
8. korak
Špagetima dodajte par žlica umaka od mesa i dobro promiješajte.
9. korak
Po špagetima stavite malo bešamela pa na to složite preostalo meso. Zalijte sve bešamelom i po vrhu naribajte sira.
10. korak
Zapecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dvadesetak minuta.
Lazanje na malo drugačiji način