Kuhana šunka

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 60 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • komad šunke po izboru
  • litra suhog bijelog vina
  • litra vode
  • začini

Priprema

1. korak

Pripremanje šunke ovisi o vrsti – velike su razlike koristite li svježu, dimljenu s kosti ili kupovnu rol-šunku. Ipak, svaku od njih možete kuhati, odnosno podgrijati u vodi, i to je ono što se najčešće radi za Uskrs.

2. korak

Ako kuhate domaću cijelu šunku ili plećku s kosti, kratko je prokuhajte pa obrežite tvrdu kožu. Nakon toga kuha se oko pola sata po kilogramu težine.

3. korak

Rolanu šunku možete kuhati vrlo kratko, tek toliko da bude sočnija. Mješavina vina i vode dat će osobito dobre rezultate, samo s malo začina i papra u zrnu koje dodate utekućinu u kojoj se kuha.

4. korak

Savjet: Kuhanu šunku možete zapeći u dizanom tijestu, ali i kupovnom lisnatom. Možete joj dodati koricu od svježih trava, ili uz nju poslužiti tradicionalni umak od hrena.

5. korak

Na žlici ulja zagrijte žlicu brašna tek toliko da lagano potamni. Dodajte svježe ribani hren i malo ribane reske jabuke. Podlijte vodom u kojoj ste kuhali šunku dok ne dobijete umak željene gustoće. Po želji mu možete dodati i žlicu kiselog vrhnja. Provjerite začine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:55