Naslovnica » Recepti » Kuhana šunka

Kuhana šunka

Ocijeni članak:

  • 2
  • 4
  • 60

Koraci pripreme

  • 1Pripremanje šunke ovisi o vrsti - velike su razlike koristite li svježu, dimljenu s kosti ili kupovnu rol-šunku. Ipak, svaku od njih možete kuhati, odnosno podgrijati u vodi, i to je ono što se najčešće radi za Uskrs.
  • 2 Ako kuhate domaću cijelu šunku ili plećku s kosti, kratko je prokuhajte pa obrežite tvrdu kožu. Nakon toga kuha se oko pola sata po kilogramu težine.
  • 3 Rolanu šunku možete kuhati vrlo kratko, tek toliko da bude sočnija. Mješavina vina i vode dat će osobito dobre rezultate, samo s malo začina i papra u zrnu koje dodate utekućinu u kojoj se kuha.
  • 4 Savjet: Kuhanu šunku možete zapeći u dizanom tijestu, ali i kupovnom lisnatom. Možete joj dodati koricu od svježih trava, ili uz nju poslužiti tradicionalni umak od hrena.
  • 5 Na žlici ulja zagrijte žlicu brašna tek toliko da lagano potamni. Dodajte svježe ribani hren i malo ribane reske jabuke. Podlijte vodom u kojoj ste kuhali šunku dok ne dobijete umak željene gustoće. Po želji mu možete dodati i žlicu kiselog vrhnja. Provjerite začine.

Sastojci

  • komad šunke po izboru
  • litra suhog bijelog vina
  • litra vode
  • začini

1 komentar

  • Mladen 30. Ožujak 2013. u 09:55

    Kad se šumka stavlja u lonac za kuhanje, da li se stavlja u hladnu ili vruću vodu?

Komentiraj

Niste registrirani? Učinite to ovdje.

Connect with Facebook