Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 2 – 4
Sastojci
- 3-4 kom manjih krumpira
- 3 velike šake mlade koprive
- 4 velike šake medvjeđeg luka
- 2-3 velike žlice maslinovog ulja
- sol, papar
- kiselo vrhnje (za posluživanje
Priprema
1. korak
Ogulite krumpir, operite, narežite na manje kockice i staviti kuhati u vodu. Kad zavrije, dodajte mu soli po ukusu. Pustite da kuha jedno 15-20 minuta.
2. korak
Dok krumpir lagano kuha pripremite koprivu (natrgajte na sitnije) i medvjeđi luk te dodajte u posudu u kojoj kuhate krumpir kako slijedi: 3 velike šake mlade koprive i 3 velike šake na trakice rezanog medvjeđeg luka (režite keramičkim nožem ili jednostavno natrgajte na sitnije listove). Kuhajte na laganoj vatri sve dok se krumpir ne skuha i ne počne se lagano raspadati. Otprilike vam treba jedno 30 minuta za cjelokupno kuhanje (15-20 min krumpir + 10 min kopriva i medvjeđi luk).
3. korak
Kad je sve kuhano, skinite s vatre i sve sastojke dobro usitnite štapnim mikserom u loncu u kojem se kuhalo. Vratite na vatru, dodajte malo vruće vode ako vam je juha pregusta i ostavite da baci još jedan-dva ključa. Dodajte još malo soli i papra (naravno, sve po ukusu).
4. korak
Isključite vatru i u juhu prije posluživanja dodajte još jednu šaku svježeg medvjeđeg luka i dvije-tri žlice maslinovog ulja. Još jednom sve dobro izradite štapnim mikserom.
5. korak
Služite u dubokim tanjurima ili zdjelicama u koje ste dodali po jednu žlicu kiselog vrhnja. Po želji možete dodati i svježe ribanog sira parmezana ili grane padano.
… dvije divne namirnice koje nam svako proljeće poklanja priroda, kopriva i medvjeđi luk jako se lijepo ljube u ovoj krem-juhi. Probajte i vi pripremiti ovaj jednostavan, a tako zdrav obrok!!