Krem-juha od koprive i medvjeđeg luka

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 20 min

Broj osoba: 2 – 4

Sastojci

  • 3-4 kom manjih krumpira
  • 3 velike šake mlade koprive
  • 4 velike šake medvjeđeg luka
  • 2-3 velike žlice maslinovog ulja
  • sol, papar
  • kiselo vrhnje (za posluživanje

Priprema

1. korak

Ogulite krumpir, operite, narežite na manje kockice i staviti kuhati u vodu. Kad zavrije, dodajte mu soli po ukusu. Pustite da kuha jedno 15-20 minuta.

2. korak

Dok krumpir lagano kuha pripremite koprivu (natrgajte na sitnije) i medvjeđi luk te dodajte u posudu u kojoj kuhate krumpir kako slijedi: 3 velike šake mlade koprive i 3 velike šake na trakice rezanog medvjeđeg luka (režite keramičkim nožem ili jednostavno natrgajte na sitnije listove). Kuhajte na laganoj vatri sve dok se krumpir ne skuha i ne počne se lagano raspadati. Otprilike vam treba jedno 30 minuta za cjelokupno kuhanje (15-20 min krumpir + 10 min kopriva i medvjeđi luk).

3. korak

Kad je sve kuhano, skinite s vatre i sve sastojke dobro usitnite štapnim mikserom u loncu u kojem se kuhalo. Vratite na vatru, dodajte malo vruće vode ako vam je juha pregusta i ostavite da baci još jedan-dva ključa. Dodajte još malo soli i papra (naravno, sve po ukusu).

4. korak

Isključite vatru i u juhu prije posluživanja dodajte još jednu šaku svježeg medvjeđeg luka i dvije-tri žlice maslinovog ulja. Još jednom sve dobro izradite štapnim mikserom.

5. korak

Služite u dubokim tanjurima ili zdjelicama u koje ste dodali po jednu žlicu kiselog vrhnja. Po želji možete dodati i svježe ribanog sira parmezana ili grane padano.

… dvije divne namirnice koje nam svako proljeće poklanja priroda, kopriva i medvjeđi luk jako se lijepo ljube u ovoj krem-juhi. Probajte i vi pripremiti ovaj jednostavan, a tako zdrav obrok!!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:36