Krem juha od cikle

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 35 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 1 kg cikle
  • 1 granny smith jabuka (ili neka druga reska sorta)
  • litra pilećeg temeljca
  • krupnija glavica luka
  • 2 žlice maslaca
  • sok pola limuna
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2-3 žlice ribanog hrena ili umaka od hrena
  • sol, papar

Priprema

1. korak

Ogulite ciklu i narežite na sitne kocke. Ogulite i narežite i jabuku, i sitno nasjeckajte luk.

U loncu rastopite maslac pa na njemu pirjajte luk.

2. korak

Kad se zastakli, dodajte i ciklu i jabuku pa podlijte vrućim temeljcem. Posolite pa kuhajte dvadesetak minuta, dok cikla sasvim ne omekša.

3. korak

Tada izmiksajte štapnim mikserom ili još bolje u blenderu dok ne dobijete krem juhu vrlo fine konzistencije. Vratite na vatru pa dotjerajte okuse i začine. Juhi dodajte sok limuna, hren i žlicu vrhnja.

4. korak

Provjerite je li dovoljno slano i popaprite. Servirajte sa žlicom kiselog vrhnja u sredini, ako želite.

5. korak

Savjet: Okus ove juhe drastično će se mijenjati ovisno o vrsti temeljca koji koristite – s vrlo blagim povrtnim temeljcem isticat će se okus cikle, a sa snažnijim mesnim temeljcem juha će dobiti dublji, ozbiljniji okus. Pažljivo dozirajte i hren jer ako pretjerate njegov okus može prevladati ciklu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:45