Keksi s cimetom

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 25 min

Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 2 jaja
  • 125 g šećera
  • 125 g maslaca
  • 1 vanilin šećer

Priprema

1. korak

Ovo je tradicionalni recept koji je u mojoj obitelji od doba moje prabake, a možda i dulje. Vjerojatno i vi među svojim receptima imate nešto slično.

2. korak

Jedino što sam promijenila u odnosu na original jest da sam dodala dosta cimeta koji moje mama i baka obično ne stavljaju u svoju verziju. Ovo je sigurna oklada za poklon nekome tko ne voli previše eksperimentirati s okusima, a usto je i idealna podloga za sve moguće božićne ukrase.

3. korak

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet. Jaja, šećer, maslac i vanilin šećer miješajte mikserom 10-ak minuta.

Mješavini dodajte brašno i rukama oblikujte tijesto. Ne mijesite predugo – samo dok ne dobijete homogenu smjesu.

4. korak

Tijesto stavite u hladnjak na pola sata pa ga zatim izvaljajte valjkom za tijesto i kalupima izrezujte željene oblike.

Lim obložite papirom za pečenje, složite keksiće i pecite ih otprilike 10 minuta na 180°C (po mirisu ćete najbolje znati kad je vrijeme da keksi idu van).

5. korak

Ukrasite ih šećerom, perlicama, bojom za kolače, tamnom ili bijelom čokoladom, a ako želite, možete marmeladom zalijepiti po dva keksića zajedno. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj kutiji kako bi što dulje ostali prhki. Ako želite baš pravi starinski dojam i okus, dio maslaca zamijenite svinjskom mašću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 09:15