Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 80 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- vezica povrća za juhu
- 1 veći poriluk
- vezica celerova lišća
- 3-5 žlica koncentrata od rajčice
- 150 g mahuna
- 300 g pilećih jetrica
- 300 g mljevene puretine
- jaje
- pola šalice krušnih mrvica
- sol, papar
- 3 žlice ulja
Priprema
1. korak
Polovicu poriluka izrežite na tanke ploške, a drugu na sitne kockice. Ploške poriluka popržite na ulju pa dodajte zelen za juhu narezanu na sitne kockice.
2. korak
Po želji možete dodati i mahune (može i smrznute). Pirjajte dok ne omekša pa podlijte vodom, otprilike litrom i pol. Dodajte lišće celera i rajčicu pa pustite da zakipi. Tada smanjite vatru i pustite juhu da kuha barem sat vremena.
3. korak
Za to vrijeme izmiješajte ostatak poriluka s mljevenim mesom i jetricama nasjeckanim vrlo sitno. Dodajte smjesi i krušne mrvice, jaje, sol, papar i kumin. Zamijesite rukama pa oblikujte kuglice. Ubacite u juhu pa kuhajte još dvadesetak minuta.
4. korak
Savjet: Ovakve ili slične okruglice moguće je napraviti i od drugih vrsta jetrica i mesa. Mješavina mljevenog mesa i jetre idealna je podvaljivanje klincima koji često ne vole jetrica, ali su ludi za mesnim okruglicama. Dakako, ćufte za ovu juhu možete napraviti i bez jetrica.