Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- 400 g dagnji
- 1 glavica češnjaka
- 1 glavica luka
- 2 krumpira
- 2 lista lovora
- pola l vode
- 1 korijen celera
- vezica peršina
- 5 žlica maslinova ulja
- 2 dl bijelog vina
- sol, papar
Priprema
1. korak
Očistite školjke tako što nožem lagano sastružete pijesak i nečistoću s njih. Ako su neke školjke otvorene, bacite ih jer je mogu biti pokvarene.
2. korak
U loncu zagrijte maslinovo ulje, na njega stavite nasjeckani crveni luk, češnjak i korijen celera, kad se sve dobro zagrije dodajte školjke. Poklopite i pustite da krčka nekoliko minuta.
3. korak
Krumpir ogulite i nasjeckajte na sitne kockice. Nakon što su školjke prokuhale, dodajte sitno nasjeckani krumpir, peršin, sol i papar te sve prelijte vinom.
4. korak
Pustite da vino ispari pa dio školjaka izvadite u posudu sa strane i ostavite samo meso u juhi da se kuha. Prelijte sve vodom, dodajte lovorov list i pustite da se kuha oko 20 minuta.
5. korak
Kada je skuhana izvadite juhu u posudu i servirajte s nasjeckanim peršinom.
6. korak
Savjet: Školjke možete kuhati cijelo vrijeme ili pak odmah na početku izvaditi meso iz njih te kuhati samo meso od školjka za kremastiju juhu.