Juha od tikvica s popečcima od mrkve

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 10 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • ZA JUHU
  • dvije tamnozelene tikvice
  • dvije svijetlozelene tikvice
  • vezica mladog luka
  • žlica maslaca
  • dvije šalice povrtnog temeljca
  • šaka svježeg lišća kopra
  • sol, papar
  • žlica ribanog sira
  • ZA POPEČKE
  • tri do četiri velike mrkve
  • dva jaja
  • žlica do dvije brašna
  • sol, papar
  • žličica kurkume
  • pola žličice kumina
  • na vrh noža ljute paprike
  • malo svježeg lista peršina

Priprema

1. korak

Mladi luk narežite sitno, pa popecite na rastopljenom maslacu dok lagano ne uvene. Dodajte oprane, ali neoguljene tikvice narezane na tanke ploške pa pustite da se i one lagano zapeku.

2. korak

Podlijte toplim temeljcem, ili vodom, ako nemate temeljca pri ruci. Posolite po ukusu. Pustite da se kuha dvadesetak minuta, dok tikvice sasvim ne omekšaju. Za to vrijeme pripremite popečke.

3. korak

Ogulite i naribajte mrkve. Smjesi dodajte jaja, brašno i začine pa dobro izmješajte i ostavite da odstoji desetak minuta da povrće pusti svoj sok. Kušajte jeste li zadovoljni začinima – treba biti prilično pikantno i lagano papreno.

4. korak

Na vrućoj tavi i malo ulja pecite po žlicu smjese od mrkve. Pritisnite je lagano žlicom da se formira popečak. Kad porumeni i postane hrskava s donje strane pažljivo okrenite. Pustite neka se popečci ocijede na masnom papiru ili papirnom ubrusu dok završite juhu.

5. korak

Juhu s omekšalim tikvicama izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu do željene konzistencije – juha može biti sasvim kremasta, ili s komadićima tikvice, ako tako više volite. Izmiksanu juhu obilno posipajte usitnjenim koprom i ribanim sirom. Začinite paprom, i servirajte odmah s toplim popečcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:04