Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 75 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 1 vezica mladog luka
- 1 vezica vrtnih ili divljih šparoga
- 1 grincajg
- 200 g smrznutog graška
- 3 žlice ulja
- 1 krumpir
- sol
- papar
- 1/2 žličice suhog timijana
- voda
- 1 šalica ribanog parmezana
Priprema
1. korak
Rukama razlomite šparoge da odvojite vrhove od stapki. U litru hladne vode dodajte stapke šparoga te očišćeni i usitnjeni grincajg. Kad zakipi, smanjite vatru i kuhajte barem pola sata da dobijete lagani temeljac.
2. korak
U drugoj posudi zagrijte ulje pa na njemu pirjajte usitnjeni mladi luk. Kad uvene, dodajte mu grašak i kockice krumpira. Promiješajte i pustite da se krumpiri lagano zapeku pa podlijte temeljcem. Dodajte timijan i posolite pa pustite da se kuha oko pola sata.
3. korak
Kada povrće sasvim omekša, izmiksajte ga štapnim mikserom da dobijete glatku krem juhu. U nju dodajte vrhove šparoga, kurkumu i papar. Kuhajte još 5 – 10 minuta. Prije serviranja pospite ribanim sirom.
4. korak
Savjet: Ako ovoj juhi dodate kockice pečenog kruha ili grisine i tvrdo kuhano jaje, dobit ćete lagan proljetni glavni obrok. Ako ne možete zamisliti ručak bez mesa, juhi od šparoga i graška odlično će pristajati malo pečene slanine.