Naslovnica » Recepti » Juha od poriluka

Juha od poriluka

Ocijeni članak:

  • 2
  • 4
  • 30

Koraci pripreme

  • 1Operite poriluk i nasjeckajte bijeli i svijetlozeleni dio. Pirjajte ga na rastopljenom maslacu dok ne omekša. Ogulite krumpir i nasjeckajte ga na tanje kriške pa ga dodajte poriluku i sve zajedno prelijte pilećim temeljcem.
  • 2 Kuhajte dok krumpir ne omekša. Zatim zgnječite krumpir štapnim mikserom pa dodajte i vrhnje. Posolite i popaprite pa kuhajte još petnaestak minuta na laganoj vatri. Stalno miješajte.Pred kraj provjerite začine, dosolite i začinite ako je potrebno.
  • 3 Savjet: Kiselo vrhnje nije obavezno, slobodno ga preskočite u receptu ako želite lakšu juhu. Ili ga zamijenite samo s malo naribanog sira koji možete posipati po gotovoj juhi (recimo, parmezan). Od začina, poriluku odlično pristaje i nekoliko zrna ki­ma i malo ulja aromatiziranog čili papričicama.
  • 4 Ako kuhate za klince, ljuto ulje preskočite. Možda im ze­lenu juhu lakše podvalite ako u nju nadrobite malo štapića ili slanih krekera. Dakako, takve kre­kere lako možete sami zamijesiti (brašno, sol, ulje ili maslac i voda), ali to je već sasvim druga priča.

Sastojci

  • 2 žlice maslaca
  • 3 poriluka
  • 6 krumpira
  • glavica luka
  • 3 šalice pilećeg temeljca
  • šalica kiselog vrhnja
  • sol, papar

4 komentara

  • Danijela 18. Studeni 2012. u 16:52

    Obećavam napraviti ću!!!

    • marica 3. Prosinac 2012. u 08:37

      umjesto krumpira (s obzirom da u tom slučaju juha ne može ostati i za drugi dan)
      nakon što ste malo propržili nasjeckani poriluk, dodajte nekoliko žlica zobenih pahuljica i malo sve zajedno još par sekundi propržite prije negoli zalijete sve s
      temeljcem (ne mora to biti samo pileći). Pahuljice će sve zgusnuti a juha može ostati
      u hladnjaku i 2-3 dana ukolilo u svu količinu juhe ne stavite i vrhnje, jer se vrhnje
      po želji može servirati uz juhu i pri samom posluživanju.
      A usput rečeno, zajedno s porilukom možete propržiti i nasjeckanu mrkvicu -
      - što je meni osobno još bolje i puno ukusnije

  • Mario Tomić 14. Siječanj 2013. u 18:37

    Mljac mljac koja dobra juha.

    • dobrahrana
      dobrahrana 15. Siječanj 2013. u 12:08

      Drago nam je da vam se sviđa!

Komentiraj

Niste registrirani? Učinite to ovdje.

Connect with Facebook