Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- 200 g crvene leće
- 2 veće mrkve
- 4 manja krumpira
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 češanj češnjaka
- glavica luka
- 1 žličica kumina
- 1 žličica korijandera
- pola žličice crvene paprike
- 2 žličice limunovog soka
- svježi peršin
- papar po želji
- sol po želji
Priprema
1. korak
Crvenu leću operite u cjedilu i stavite kuhati. Kuhajte desetak minuta dok malo ne omekša. Dok se leća kuha, ogulite mrkvu, krumpire i luk te ih narežite na sitne komade i u loncu ih propirjajte oko pet minuta na maslinovom ulju.
2. korak
Dodajte prokuhanu leću, povrtni temeljac i začine. Smanjite vatru i kuhajte oko 35 minuta, odnosno dok krumpir i mrkva nisu mekani.
3. korak
Dodajte limunov sok i sve sastojke izmiksajte štapnim mikserom ili ih miksajte u blenderu. Poslužite odmah s nekoliko kapi bučinog ulja i posipajte svježim nasjeckanim peršinom.
4. korak
Savjet: Ovu finu kremastu juhu ne morate servirati vruću. Možete je rashladiti nekoliko sati u frižideru i poslužiti hladnu. Ako više volite laganije juhe, možete je raditi i bez krumpira ili dodati jedan batat. Æelite li pak više varivastu varijantu, nemojte je miksati, već je poslužite s komadima povrća.