Juha od mrkve i leće

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 200 g crvene leće
  • 2 veće mrkve
  • 4 manja krumpira
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 češanj češnjaka
  • glavica luka
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica korijandera
  • pola žličice crvene paprike
  • 2 žličice limunovog soka
  • svježi peršin
  • papar po želji
  • sol po želji

Priprema

1. korak

Crvenu leću operite u cjedilu i stavite kuhati. Kuhajte desetak minuta dok malo ne omekša. Dok se leća kuha, ogulite mrkvu, krumpire i luk te ih narežite na sitne komade i u loncu ih propirjajte oko pet minuta na maslinovom ulju.

2. korak

Dodajte prokuhanu leću, povrtni temeljac i začine. Smanjite vatru i kuhajte oko 35 minuta, odnosno dok krumpir i mrkva nisu mekani.

3. korak

Dodajte limunov sok i sve sastojke izmiksajte štapnim mikserom ili ih miksajte u blenderu. Poslužite odmah s nekoliko kapi bučinog ulja i posipajte svježim nasjeckanim peršinom.

4. korak

Savjet: Ovu finu kremastu juhu ne morate servirati vruću. Možete je rashladiti nekoliko sati u frižideru i poslužiti hladnu. Ako više volite laganije juhe, možete je raditi i bez krumpira ili dodati jedan batat. Æelite li pak više varivastu varijantu, nemojte je miksati, već je poslužite s komadima povrća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:51