Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 15 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 1 vrećica lišća koprive
- 1 velika glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2-3 krumpira
- maslinovo ulje
- maslac
- sol i papar
- 1 l povrtnog temeljca
- malo kiselog vrhnja
Priprema
1. korak
Operite i ocijedite koprive, u rukavicama, naravno. Odvojite lišće od stabljika, ostavite samo mlade i svježe listove. Ogulite krumpir i narežite ga na kockice, pa nasjeckajte luk i češnjak. Popirjajte ih u loncu na malo maslinova ulja i malo maslaca.
2. korak
Kad luk omekša, a krumpir dobije laganu koricu, ubacite listove koprive i brzo ih promiješajte. Zatim dodajte litru vode i litru temeljca. Sve dobro promiješajte i pustite da ključa dvanaest minuta, tj. dok krumpir ne omekša.
3. korak
Maknite s vatre i pustite da se ohladi pa izmiksajte u blenderu. Zatim vratite u lonac i ponovno zagrijte. Tada je juha gotova. Servirajte je u zdjelice, pa u svaku dodajte žlicu vrhnja. Posolite i popaprite.
4. korak
Savjet: U ovu juhu možete ubaciti i krutone popržene na maslacu, dobro će pasati.