Juha od kiselog kupusa

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 120 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 1 kg svinjskog mesa s kostima, ili kombinacija svježeg i suhog mesa
  • 700 g kiselog kupusa, ribanog ili narezanog na deblje rezance
  • 2 krumpira
  • 2 glavice luka
  • 2 mrkve
  • korijen celera
  • 3 žlice ulja
  • nekoliko listova lovora
  • sol i papar

Priprema

1. korak

Umjesto svinjskog temeljca možete koristiti i juneći, ako to više volite. Ako imate gotov temeljac, najbolje mu je dodati samo malo suhog mesa. Prvo pripremite temeljac: u hladnu vodu stavite meso, kosti, krupno sjeckanu mrkvu i jedan luk.

2. korak

Dodajte i svježih začina po želji, najbolje list peršina i celera. Kad zakuha, smanjite vatru i ostavite da se kuha barem sat i pol. Za to vrijeme pripremite sve ostalo povrće – sitno nasjeckajte luk, mrkvu, celer i krumpir.

3. korak

Na ulju pirjajte luk, kad uvene, dodajte mu ribanu mrkvu. Pirjajte poklopljeno 5-10 minuta pa maknite s vatre. Kad je meso u temeljcu kuhano, izvadite ga šupljikavom žlicom pa odvojite od kosti. Meso narežite na sitnije komade i vratite ga u temeljac.

4. korak

Dodajte kockice krumpira i štapiće celera. Kuhajte još pet minuta pa dodajte kiseli kupus. Kuhajte desetak minuta pa dodajte pirjanu mrkvu i luk. Kad zakuha, dodajte lovorov list, papar u zrnu i soli koliko treba. Kuhajte dok krumpir sasvim ne omekša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:12