Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 1 kg svinjskog mesa s kostima, ili kombinacija svježeg i suhog mesa
- 700 g kiselog kupusa, ribanog ili narezanog na deblje rezance
- 2 krumpira
- 2 glavice luka
- 2 mrkve
- korijen celera
- 3 žlice ulja
- nekoliko listova lovora
- sol i papar
Priprema
1. korak
Umjesto svinjskog temeljca možete koristiti i juneći, ako to više volite. Ako imate gotov temeljac, najbolje mu je dodati samo malo suhog mesa. Prvo pripremite temeljac: u hladnu vodu stavite meso, kosti, krupno sjeckanu mrkvu i jedan luk.
2. korak
Dodajte i svježih začina po želji, najbolje list peršina i celera. Kad zakuha, smanjite vatru i ostavite da se kuha barem sat i pol. Za to vrijeme pripremite sve ostalo povrće – sitno nasjeckajte luk, mrkvu, celer i krumpir.
3. korak
Na ulju pirjajte luk, kad uvene, dodajte mu ribanu mrkvu. Pirjajte poklopljeno 5-10 minuta pa maknite s vatre. Kad je meso u temeljcu kuhano, izvadite ga šupljikavom žlicom pa odvojite od kosti. Meso narežite na sitnije komade i vratite ga u temeljac.
4. korak
Dodajte kockice krumpira i štapiće celera. Kuhajte još pet minuta pa dodajte kiseli kupus. Kuhajte desetak minuta pa dodajte pirjanu mrkvu i luk. Kad zakuha, dodajte lovorov list, papar u zrnu i soli koliko treba. Kuhajte dok krumpir sasvim ne omekša.