Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 5 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- vrećica smrznutoga graška
- dva mala krumpira
- vezica mladog luka ili jedan manji poriluk
- žlica maslaca
- vezica svježe mente
- tri šnite slanine
- sol, papar
- Za krekere:
- 200 g glatkog brašna
- 200 g slanutkova brašna
- 100 g maslaca
- krupna sol
- šalica mlaćenice
Priprema
1. korak
Na rastopljenom maslacu pirjajte isjeckani luk ili poriluk. Kad omekša, dodajte mu kockice krumpira i pustite da se lagano zapeku.
2. korak
Krumpiru dodajte grašak i podlijte vodom. Posolite. Kuhajte dok krumpir i grašak sasvim ne omekšaju, oko dvadeset minuta.
3. korak
Za to vrijeme izmiješajte brašno i sol. Možete pomiješati dvije vrste brašna ili koristiti samo pšenično. Brašnu dodajte maslac, usitnjen prstima, i mlaćenice koliko treba da zamijesite tijesto. Tijesto razvaljajte tanko pa njime prekrijte lim obložen masnim papirom.
4. korak
U limu tijesto narežite tako da dobijete krekere željena oblika. Premažite tijesto ostatkom mlaćenice i pospite krupnom solju (mi smo koristili crnu vulkansku sol). Pecite dok ne potamne i lagano se napuhnu.
5. korak
Kad grašak sasvim omekša, usitnite juhu štapnim mikserom do željene gustoće. Dodajte sitno sjeckane listiće mente, pa vratite na vatru još pet minuta.
6. korak
Za to vrijeme popržite slaninu izrezanu na sitne štapiće ili kockice, tako da postane sasvim hrskava. Slaninom pospite juhu i poslužite je sa slanim krekerima.