Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- 3 žlice maslinova ulja
- 300 g krupnoga bijeloga graha
- dvije žute mrkve
- pola glavice celera
- glavica luka
- jedan krumpir
- 3 češnja češnjaka
- dvije žlice kiselog vrhnja
- vezica svježeg kopra
Priprema
1. korak
Močite suhi grah najmanje 3 sata, a najbolje preko noći. U velikom loncu zagrijte ulje pa na njemu zapecite sitno nasjeckani luk. Kad uvene, dodajte i češnjak, a nakon nekoliko minuta mrkvu, krumpir i celer izrezane na kockice.
2. korak
Promiješajte i pustite neka se lagano zapeku. Dodajte grah pa ga podlijte vodom ili, još bolje, laganim temeljcem ako ga imate (oko 1 l). Kad zakipi, smanjite vatru pa kuhajte dok grah sasvim ne omekša. (Vrijeme kuhanja može jako varirati, ovisno o vrsti graha, od pola sata do sat vremena).
3. korak
Posolite tek kada je grah sasvim kuhan. Obilno začinite koprom i po želji dodajte malo ljute paprike. Juhu možete izmiksati do glatke kreme ili ostavite zrna graha cijela. Po želji servirajte s kiselim vrhnjem.
4. korak
Savjet: Bez obzira jeste li se odlučili za krem juhu ili rustikalniju varijantu, imajte na umu da je ova juha dobra topla i hladna. Odlično će joj pristajati i nekoliko kapi maslinova ulja s ljutom paprikom.