Istarska jota

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 120 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 250 g rezanog kiselog kupusa
  • 250 g krumpira
  • 200 g graha
  • 250 g suhih svinjskih rebara
  • 80 g sušene slanine
  • pola glavice luka
  • žlica brašna
  • 2 češnja češnjaka
  • list lovora
  • žlica koncentrata rajčice
  • sol, papar

Priprema

1. korak

Grah ostavite namakati preko noći u vodi i drugi dan ocijedite. Stavite ga u hladnu vodu i kratko prokuhajte, ocijedite i ponovno stavite kuhati.

2. korak

Sitno nasjeckajte luk i slaninu te dodajte u grah zajedno s češnjakom, lovorovim listom, koncentratom rajčice, soli i paprom. Kiseli kupus operite i stavite sa svinjskim rebrima kuhati u drugu posudu.

3. korak

Ogulite i operite krumpir, narežite ga na kockice i skuhajte. Nakon što se skuha, krumpir dodajte u grah.

4. korak

Skuhana svinjska rebra odvojite od kosti, narežite, a kiseli kupus ocijedite te potom meso i kupus također dodajte u grah i sve promiješajte. Ako je potrebno, dodajte vode u kojoj se kuhao kupus s mesom i sve prokuhajte. Probajte, pa prema želji dodajte još papra i soli.

5. korak

Savjet: Umjesto sa svinjskim rebrima, jotu možete raditi i sa suhim buncekom. Za jači okus možete u nju dodati i dimljene kobasice poput češnjovki. Ljubitelji kisele repe mogu je slobodno staviti umjesto kupusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:26