Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 4 – 6
Sastojci
- 150 g maslaca
- 2 cijela jaja
- 200 g integralnog brašna
- 60 g zobenih pahuljica
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 200 g borovnica
- 180 g smeđeg šećera
- 350 g kiselog vrhnja
Priprema
1. korak
Pećnicu zagrijati na 175 – 180 °C. Kalup za muffine lagano premazati maslacem.
2. korak
U posudici, na laganoj vatri otopiti maslac. Ostaviti sa strane da se ohladi. Pomiješati brašno, sol, zobene pahuljice, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
3. korak
U posudi za miješanje izmiksati jaja sa smeđim šećerom dok ne postanu pjenasta, dodati kiselo vrnje i lagano umiješati rastopljeni maslac. Kad se smjesa poveže umiješati brašno (nije potrebno dugo miješati kako bi muffini ostali lagani i prozračni) i smjesu ostaviti sa strane da miruje 10-ak minuta.
4. korak
Nakon što smjesa odstoji umiješati borovnice i puniti kalup za muffine do 2/3 visine. Kalup staviti u vruću pećnicu oko 25 minuta dok muffini ne postanu zlatnosmeđi (provjeriti čačkalicom dali su dovoljno pečeni, ako čačkalica izlazi čista muffini su gotovi).
5. korak
Muffine poslužiti posute šećerom u prahu.
Muffini su jedna od jednostavnijih vrsta slastica, ali zašto ih ne poboljšati i napraviti jednu voćnu i zdraviju verziju. Kao zamjena za svježe mogu se koristiti i smrznute borovnice, a integralno se brašno može zamijeniti običnim bijelim pšeničnim brašnom.