Integralni muffini s borovnicama

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 20 min

Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • 150 g maslaca
  • 2 cijela jaja
  • 200 g integralnog brašna
  • 60 g zobenih pahuljica
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 200 g borovnica
  • 180 g smeđeg šećera
  • 350 g kiselog vrhnja

Priprema

1. korak

Pećnicu zagrijati na 175 – 180 °C. Kalup za muffine lagano premazati maslacem.

2. korak

U posudici, na laganoj vatri otopiti maslac. Ostaviti sa strane da se ohladi. Pomiješati brašno, sol, zobene pahuljice, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

3. korak

U posudi za miješanje izmiksati jaja sa smeđim šećerom dok ne postanu pjenasta, dodati kiselo vrnje i lagano umiješati rastopljeni maslac. Kad se smjesa poveže umiješati brašno (nije potrebno dugo miješati kako bi muffini ostali lagani i prozračni) i smjesu ostaviti sa strane da miruje 10-ak minuta.

4. korak

Nakon što smjesa odstoji umiješati borovnice i puniti kalup za muffine do 2/3 visine. Kalup staviti u vruću pećnicu oko 25 minuta dok muffini ne postanu zlatnosmeđi (provjeriti čačkalicom dali su dovoljno pečeni, ako čačkalica izlazi čista muffini su gotovi).

5. korak

Muffine poslužiti posute šećerom u prahu.

Muffini su jedna od jednostavnijih vrsta slastica, ali zašto ih ne poboljšati i napraviti jednu voćnu i zdraviju verziju. Kao zamjena za svježe mogu se koristiti i smrznute borovnice, a integralno se brašno može zamijeniti običnim bijelim pšeničnim brašnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:39