Hladna juha od rajčica

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 15 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 500 g rajčica
  • 2 češnja češnjaka
  • krastavac
  • 2 žlice vinskog octa
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • listići bosiljka
  • sol, papar

Priprema

1. korak

Odaberite zrele rajčice, ogulite ih (zarežite na vrhu u križ pa uronite u vruću vodu) pa popirjajte u loncu pet minuta. Dodajte češnjak, krastavac koji ste sitno nasjeckali, listiće bosiljka i ocat. Sve sastojke propasirajte i izmiksajte u kašu štapnim mikserom ili u blenderu.

2. korak

Smjesu postupno zalijevajte uljem i miješajte, a potom dodajte sol i papar te ostavite juhu u hladnjaku barem pola sata, a najbolje barem tri sata. Servirajte u duboke zdjelice, pa možete u nju dodati još pola nasjeckanog krastavca.

3. korak

Savjet: Ova juha zapravo je vrlo nalik tipičnoj španjolskoj hladnoj juhi gazpacho. Takve juhe idealno su rješenje u ljetno doba godine, a osim što su osvježvajuće i nadoknađuju tekućinu, bogat su izvor vitamina i kalija. Ako koristite kupovni umak od rajčice, za ovu juhu nećete morati niti upaliti štednjak.

4. korak

Možete je poslužiti i uz komadiće paprike ili poprženog kruha (ako želite slijediti španjolski recept). Nerijetko se nađe i u čašama kao aperitiv uz dodatak kockica leda, ali tada ju treba napraviti nešto rjeđom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:10