Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 15 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- 500 g rajčica
- 2 češnja češnjaka
- krastavac
- 2 žlice vinskog octa
- 5 žlica maslinovog ulja
- listići bosiljka
- sol, papar
Priprema
1. korak
Odaberite zrele rajčice, ogulite ih (zarežite na vrhu u križ pa uronite u vruću vodu) pa popirjajte u loncu pet minuta. Dodajte češnjak, krastavac koji ste sitno nasjeckali, listiće bosiljka i ocat. Sve sastojke propasirajte i izmiksajte u kašu štapnim mikserom ili u blenderu.
2. korak
Smjesu postupno zalijevajte uljem i miješajte, a potom dodajte sol i papar te ostavite juhu u hladnjaku barem pola sata, a najbolje barem tri sata. Servirajte u duboke zdjelice, pa možete u nju dodati još pola nasjeckanog krastavca.
3. korak
Savjet: Ova juha zapravo je vrlo nalik tipičnoj španjolskoj hladnoj juhi gazpacho. Takve juhe idealno su rješenje u ljetno doba godine, a osim što su osvježvajuće i nadoknađuju tekućinu, bogat su izvor vitamina i kalija. Ako koristite kupovni umak od rajčice, za ovu juhu nećete morati niti upaliti štednjak.
4. korak
Možete je poslužiti i uz komadiće paprike ili poprženog kruha (ako želite slijediti španjolski recept). Nerijetko se nađe i u čašama kao aperitiv uz dodatak kockica leda, ali tada ju treba napraviti nešto rjeđom.