Hladna juha od cikle

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 1 kg svježe cikle
  • dvije glavice ljubičastog luka
  • dvije žlice ulja
  • dvije žlice aceto balsamica
  • žličica šećera
  • 2 dl punomasnog jogurta
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • sol, papar
  • vezica svježeg vlasca

Priprema

1. korak

Cikle dobro operite četkicom pa stavite kuhati u oko dvije litre slane vode koja je prethodno zakipjela. Kuhajte ih oko pola sata, odnosno dok ne budu sasvim mekane kad ih probodete vilicom.

2. korak

Ocijedite vodu i pustite da se ohlade pa ih ogulite (koža će se sasvim lako skidati). Narežite cikle na četvrtine.

Na ulju pirjajte sitno sjeckani luk.

3. korak

Kad postakli dodajte aceto balsamico i šećer pa pirjajte još minutu, dvije. Cikle i umak od luka prebacite u blender i sve izmiksajte u glatku smjesu postupno dodajući jogurt i vrhnje. Ako je pregusto, dodajte i malo vode u kojoj se kuhala cikla. Začinite prema ukusu.

4. korak

Posipajte sjeckanim vlascem ili peršinom. Hladite barem dva sata u frižideru pa poslužite s tvrdo kuhanim jajima.

5. korak

Savjet: Ova juha od cikle s jogurtom intenzivno je ružičaste boje. Ako želite da vam boja ostane intenzivno tamnocrvena, jogurt servirajte odvojeno, pa si ga dodajte po želji u tanjur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 04:17