Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- 1 kg svježe cikle
- dvije glavice ljubičastog luka
- dvije žlice ulja
- dvije žlice aceto balsamica
- žličica šećera
- 2 dl punomasnog jogurta
- 2 žlice kiselog vrhnja
- sol, papar
- vezica svježeg vlasca
Priprema
1. korak
Cikle dobro operite četkicom pa stavite kuhati u oko dvije litre slane vode koja je prethodno zakipjela. Kuhajte ih oko pola sata, odnosno dok ne budu sasvim mekane kad ih probodete vilicom.
2. korak
Ocijedite vodu i pustite da se ohlade pa ih ogulite (koža će se sasvim lako skidati). Narežite cikle na četvrtine.
Na ulju pirjajte sitno sjeckani luk.
3. korak
Kad postakli dodajte aceto balsamico i šećer pa pirjajte još minutu, dvije. Cikle i umak od luka prebacite u blender i sve izmiksajte u glatku smjesu postupno dodajući jogurt i vrhnje. Ako je pregusto, dodajte i malo vode u kojoj se kuhala cikla. Začinite prema ukusu.
4. korak
Posipajte sjeckanim vlascem ili peršinom. Hladite barem dva sata u frižideru pa poslužite s tvrdo kuhanim jajima.
5. korak
Savjet: Ova juha od cikle s jogurtom intenzivno je ružičaste boje. Ako želite da vam boja ostane intenzivno tamnocrvena, jogurt servirajte odvojeno, pa si ga dodajte po želji u tanjur.