Hladan biljni čaj

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 20 min

Sastojci

  • stručak svježe metvice
  • stručak svježe melise
  • stručak svježe kadulje
  • stručak svježeg bosiljka
  • grančica ružmarina
  • grančica, dvije, tri majčine dušice
  • sok jednog limuna
  • malo meda, muscovado šećera ili agavinog sirupa (po želji, ali čaj kao takav uopće ne mora biti zaslađen).

Priprema

1. korak

Sve svježe začine isperite pod mlazom vode i natrgajte na listiće. Listiće melise smjestite u čajnik. Zagrijte vodu u kuhalu i kad zakuha prelijte je u čajnik.

2. korak

Melisa je iznimno aromatična i puna eteričnih ulja koja će se u okusu očuvati samo ako je, prelivenu vodom, poklopite poklopcem od čajnika i tako ostavite oko 15 minuta. Nakon toga je procijedite.

3. korak

Pazite da dobiveni čaj slučajno, cijedeći, ne izlijete u sudoper! Procijedite ga u drugi lonac, tako ćete ga i (ras)hladiti.

4. korak

Kad je čaj dovoljno hladan dodajte par žlica nekog zaslađivača, limun i preostale začine; par listova kadulje, ružmarin, bosiljak, metvicu, grančice i cvjetove majčine dušice. Prelijte začinjenu tekućinu u čajnik i smjestite u hladnjak.

5. korak

Pustite da se hladi oko 30 minuta i potom izvadite i poslužite u širokim, prikladnim šalicama za čaj ili u staklenim čašama.

6. korak

Možete ga preliti u staklenu bocu koju ćete držati u hladnjaku. Tako ćete ga svako malo moći pijuckati tijekom cijelog vrućeg, ljetnog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:31