Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Sastojci
- stručak svježe metvice
- stručak svježe melise
- stručak svježe kadulje
- stručak svježeg bosiljka
- grančica ružmarina
- grančica, dvije, tri majčine dušice
- sok jednog limuna
- malo meda, muscovado šećera ili agavinog sirupa (po želji, ali čaj kao takav uopće ne mora biti zaslađen).
Priprema
1. korak
Sve svježe začine isperite pod mlazom vode i natrgajte na listiće. Listiće melise smjestite u čajnik. Zagrijte vodu u kuhalu i kad zakuha prelijte je u čajnik.
2. korak
Melisa je iznimno aromatična i puna eteričnih ulja koja će se u okusu očuvati samo ako je, prelivenu vodom, poklopite poklopcem od čajnika i tako ostavite oko 15 minuta. Nakon toga je procijedite.
3. korak
Pazite da dobiveni čaj slučajno, cijedeći, ne izlijete u sudoper! Procijedite ga u drugi lonac, tako ćete ga i (ras)hladiti.
4. korak
Kad je čaj dovoljno hladan dodajte par žlica nekog zaslađivača, limun i preostale začine; par listova kadulje, ružmarin, bosiljak, metvicu, grančice i cvjetove majčine dušice. Prelijte začinjenu tekućinu u čajnik i smjestite u hladnjak.
5. korak
Pustite da se hladi oko 30 minuta i potom izvadite i poslužite u širokim, prikladnim šalicama za čaj ili u staklenim čašama.
6. korak
Možete ga preliti u staklenu bocu koju ćete držati u hladnjaku. Tako ćete ga svako malo moći pijuckati tijekom cijelog vrućeg, ljetnog dana.