Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 25 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- glavica luka
- 3 klipa kukuruza šećerca
- šalica mlijeka
- 1 veći krumpir
- 2 žlice kukuruznog brašna
- sol i papar
- list peršina
- žlica ulja
- 7 šalica vode
Priprema
1. korak
Na ulju u velikom loncu pirjajte sitno sjeckani luk dok ne omekša. Nožem ostružite kukuruz s klipa. Dodajte kukuruz luku, podlijte vodom i mlijekom, pa posolite.
2. korak
Kuhajte dok kukuruz ne omekša, petnaestak minuta, ovisno o vrsti i starosti. U međuvremenu skuhajte krumpir. Odgrabite čašu kuhanog kukuruza s juhom, skuhani krumpir i smiksajte u blenderu.
3. korak
Dodajte natrag u juhu. Kukuruzno brašno razmutite s vodom i ulijte smjesu u juhu. Promiješajte i kuhajte još desetak minuta da se zgusne. Pospite sitno sjeckanim peršinom i mljevenim paprom.
4. korak
Savjet: Ova je juha ideakna za iskoristiti preostale skuhane klipove . Vrlo je hranjiva, a nije teška pa je prikladna i za najtoplije dane. Može se posluživati i sasvim hladna. Njezina karakteristična slatkoća dopadat će se svim ljubiteljima kukuruza šećerca.
5. korak
Međutim, možete je učiniti još svježijom ako u gotovo hladnu juhu dodate mlaćenice, kiselog vrhnja ili malo soka limuna. Uz nju poslužite jednostavne ljute bruskete ili samo komade zapečenog starog kruha koje ste pokapali maslinovim uljem i natrljali češnjakom.