Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- Za tijesto:
- 200 g pirovog brašna
- 200 g oštrog pšeničnog brašna
- 100 g smeđeg muscovado šećera
- 2-3 žlice kiselog vrhnja
- 1 žličica praška za pecivo
- 150 g maslaca, hladnog, narezanog na kockice
- 1 jaje
- Za filu:
- 5 krupnih reskih jabuka
- 2 žlice smeđeg muscovado šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica arome vanilije
- naribana korica 1 nešpricane naranče
Priprema
1. korak
Od svih sastojaka zamijesite tijesto i mijesite ga toliko dugo dok pod prstima ne osjetite da se maslac sasvim rastopio i sjedinio s brašnom. Ako je jako ljepljivo dodajte još malo brašna. Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u frižider barem na sat vremena, a može i preko noći. Priredite filu – naribajte oguljenje jabuke pa dodajte šećer i začine. Pustite da odstoji.
2. korak
Podijelite tijesto na dva dijela pa svaki razvaljajte na pobrašnjenoj površini dosta tanko (nekoliko milimetara debljine). Prebacite prvi dio tijesto u lim, odrežite višak pa po njemu ravnomjerno raširite smjesu jabuka. Preklopite drugim dijelom tijesta, rubove pritisnite rukama pa površinu pite nabockajte vilicom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok pita lijepo ne porumeni.
3. korak
Bademov napitak
• šaka badema, • čaša vode • žlica sezama • jedna banana • 3 datulje
Izmiksati dok ne bude sasvim glatko.