Gruba pita od jabuka s bademovim mlijekom

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 200 g pirovog brašna
  • 200 g oštrog pšeničnog brašna
  • 100 g smeđeg muscovado šećera
  • 2-3 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 150 g maslaca, hladnog, narezanog na kockice
  • 1 jaje
  • Za filu:
  • 5 krupnih reskih jabuka
  • 2 žlice smeđeg muscovado šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica arome vanilije
  • naribana korica 1 nešpricane naranče

Priprema

1. korak

Od svih sastojaka zamijesite tijesto i mijesite ga toliko dugo dok pod prstima ne osjetite da se maslac sasvim rastopio i sjedinio s brašnom. Ako je jako ljepljivo dodajte još malo brašna. Tijesto oblikujte u kuglu i stavite u frižider barem na sat vremena, a može i preko noći. Priredite filu – naribajte oguljenje jabuke pa dodajte šećer i začine. Pustite da odstoji.

2. korak

Podijelite tijesto na dva dijela pa svaki razvaljajte na pobrašnjenoj površini dosta tanko (nekoliko milimetara debljine). Prebacite prvi dio tijesto u lim, odrežite višak pa po njemu ravnomjerno raširite smjesu jabuka. Preklopite drugim dijelom tijesta, rubove pritisnite rukama pa površinu pite nabockajte vilicom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok pita lijepo ne porumeni.

3. korak

Bademov napitak

• šaka badema, • čaša vode • žlica sezama • jedna banana • 3 datulje

Izmiksati dok ne bude sasvim glatko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:13