Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 180 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- komad slanine, oko 180 grama
- kilogram i pol govedine od buta, izrezan na krupne kocke
- četiri žlice maslinova ulja
- velika mrkva
- velika glavica luka
- tri šalice mladog crnog vina, na primjer portugisca
- tri šalice goveđeg temeljca
- žlica koncentrata od rajčice
- dva češnja češnjaka, zgnječena
- pola žličice timijana
- tri smrvljena lista lovora
- sol, papar
- tri žlice masti
Priprema
1. korak
Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Na masti u širokoj posudi zapecite kocke mesa, oko tri minute sa svake strane, dok lijepo ne porumene.
2. korak
Maknite meso s vatre i držite ga na toplom. Na istoj masti pecite prutiće slanine, luk, kockice mrkve i češnjak.
3. korak
Podlijte s pola šalice temeljca, pa dodajte timijan i lovor. Vratite meso na vatru, da se prožme s povrtnim umakom.
4. korak
Sve prebacite u glinenu ili gusnatu posudu. Podlijte vinom i ostatkom temeljca, posolite i poparite. Poklopite i pecite oko tri sata, na niskoj temperaturi – ne višoj od 150 stupnjeva .
5. korak
Savjet: Premda se dugo kuha, ova pojednostavljena verzija slavnog francuskog recepta nije previše komplicirana za pripremu, a idealna je za nahraniti veliko i raspoloženo društvo.