Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 300 ml tople vode
- 2 čajne žlice suhog kvasca
- 2 čajne žlice šećera
- 4 jušne žlice maslinova ulja
- 450 g glatkog brašna
- 2 čajne žlice soli
- Za crnu focacciu:
- 1 mala vrećica sipinog crnila
- 2 čajne žlice krupne soli
- 20-ak elikih crnih maslina
- Za focacciu s narančama:
- 2 čajne žlice sjeckanog ružmarina
- Korica 1 naranče
- 1 režanj češnjaka, sitno sjeckanog
Priprema
1. korak
U maloj zdjeli pomiješajte toplu vodu, kvasac i šećer te ostavite pokriveno po strani na toplom dok se kvasac ne aktivira (10-ak minuta). U zdjelu ili na radnu kuhinjsku plohu stavite brašno i sol, napravite mjesta u sredini te umiješajte smjesu s kvascem, pola količine ulja i sipino crnilo.
2. korak
Polako miješajte rukama dok ne dobijete teksturu tijesta. Ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim ga još miješajte rukama te pokrijte plastičnom folijom i ostavite da miruje na toplom 50-ak minuta. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
3. korak
Tijesto nakon 50-ak minuta još jednom razradite rukama, razvaljajte na pobrašnjenoj površini, pouljite 1 žlicom ulja, utisnite prstima i stavite na pripremljeni nauljeni lim za pečenje. Tijesto opet pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji pola sata na toplom. Na kraju, još jednom tijesto razradite prstima, utisnite masline, posolite krupnom soli, premažite uljem i pecite 25-30 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju.
4. korak
Za foccaciu s narančama ponovite postupak s tim da ne koristite sipino crnilo, a prije pečenja focacciu premažete mješavinom češnjaka, korice naranče i sjeckanog ružmarina.
Posudba: salveta, 53,9 kn, čaša, 45,9 kn, Coin Casa