Focaccia (sa sipinim crnilom ili s narančama i ružmarinom)

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 120 min

Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 300 ml tople vode
  • 2 čajne žlice suhog kvasca
  • 2 čajne žlice šećera
  • 4 jušne žlice maslinova ulja
  • 450 g glatkog brašna
  • 2 čajne žlice soli
  • Za crnu focacciu:
  • 1 mala vrećica sipinog crnila
  • 2 čajne žlice krupne soli
  • 20-ak elikih crnih maslina
  • Za focacciu s narančama:
  • 2 čajne žlice sjeckanog ružmarina
  • Korica 1 naranče
  • 1 režanj češnjaka, sitno sjeckanog

Priprema

1. korak

U maloj zdjeli pomiješajte toplu vodu, kvasac i šećer te ostavite pokriveno po strani na toplom dok se kvasac ne aktivira (10-ak minuta). U zdjelu ili na radnu kuhinjsku plohu stavite brašno i sol, napravite mjesta u sredini te umiješajte smjesu s kvascem, pola količine ulja i sipino crnilo.

2. korak

Polako miješajte rukama dok ne dobijete teksturu tijesta. Ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim ga još miješajte rukama te pokrijte plastičnom folijom i ostavite da miruje na toplom 50-ak minuta. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.

3. korak

Tijesto nakon 50-ak minuta još jednom razradite rukama, razvaljajte na pobrašnjenoj površini, pouljite 1 žlicom ulja, utisnite prstima i stavite na pripremljeni nauljeni lim za pečenje. Tijesto opet pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji pola sata na toplom. Na kraju, još jednom tijesto razradite prstima, utisnite masline, posolite krupnom soli, premažite uljem i pecite 25-30 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju.

4. korak

Za foccaciu s narančama ponovite postupak s tim da ne koristite sipino crnilo, a prije pečenja focacciu premažete mješavinom češnjaka, korice naranče i sjeckanog ružmarina.

Posudba: salveta, 53,9 kn, čaša, 45,9 kn, Coin Casa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:37