Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 40 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 800 g mljevene štuke
- 200 g luka
- 200 g masnoće
- glavica češnjaka
- 100 g krušnih mrvica
- 5 jaja
- 100 g mljevene paprike
- sol i papar
Priprema
1. korak
Operite ribu, očistite je, skinite joj kožu, odvojite meso od kostiju i potom ga sameljite strojem za mljevenje. Luk sitno sameljite u blenderu. I češnjak sasvim usitnite.
2. korak
Pomiješajte ribu, luk, čašnjak, dodajte krušne mrvice, mljevenu papriku, sol i papar te ubacite jaja da se smjesa poveže. Sve sastojke dobro izmiješajte
3. korak
Potom vlažnim rukama oblikujte faširance i pecite ih u dubokoj masnoći s obje strane. Poslužite uz pečeni ili kuhani krumpir.
4. korak
Savjet: Ova slatkovodna riba najukusnija je ako teži 2-3 kilograma. Meso mladih štuka je ukusnije, ali je protkano sitnim dlačicama, dok je meso starih šuka krto i vlaknasto. Ako je štuka živjela u čistoj vodi, meso će biti odličnog okusa te neće imati okus po mulju. Štuka ima ljuske koje je najlakše očistiti pomoću obične vilice (iako mnogi koriste nož). Treba početi od repa prema glavi kosim potezima (dakle, ne okomito prema glavi). Na taj se način zadižu i skidaju ljuske pomoću zubaca vilice.