Falafel okruglice s umakom

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 2 šalice slanutka
  • 2 šnite starog kruha
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/3 šalice sjeckanog peršina
  • 1 žličica grubo tucanog korijandera
  • 1/2 glavice luka
  • 1 žlica sezama
  • 1 žličica kumina
  • sol, papar
  • ulje za prženje

Priprema

1. korak

Ako koristite suhi slanutak, namočite ga preko noći pa kratko skuhajte. Ako koristite onaj iz konzerve, samo ga ocijedite i stavite u blender sa sezamom, začinima i malo vode. Miksajte dok ne dobijete kompaktnu, ali još uvijek dosta grubu smjesu. Izvadite smjesu iz blendera, dodajte mrvice kruha, nasjeckani češnjak, luk i prašak za pecivo pa ostavite da odstoji još dvadesetak minuta.

2. korak

Nakon toga mokrim rukama oblikujte kuglice ne veće od loptice za ping-pong. Zagrijte ulje, ali da ne proključa. U dubokom ulju pecite okruglice na srednje jakoj vatri dok ne porumene sa svih strana. Ocijedite na papirnatom ubrusu, ali poslužite tople, uz salatu, umak i tople lepinje.

3. korak

Savjet: Uz falafel će odlično pristajati najjedno­stav­niji hladni umak od jogurta u koji ste nasjeckali svježi peršin, mentu ili dodali tucanu papriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:34