Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 2 šalice slanutka
- 2 šnite starog kruha
- 4 češnja češnjaka
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/3 šalice sjeckanog peršina
- 1 žličica grubo tucanog korijandera
- 1/2 glavice luka
- 1 žlica sezama
- 1 žličica kumina
- sol, papar
- ulje za prženje
Priprema
1. korak
Ako koristite suhi slanutak, namočite ga preko noći pa kratko skuhajte. Ako koristite onaj iz konzerve, samo ga ocijedite i stavite u blender sa sezamom, začinima i malo vode. Miksajte dok ne dobijete kompaktnu, ali još uvijek dosta grubu smjesu. Izvadite smjesu iz blendera, dodajte mrvice kruha, nasjeckani češnjak, luk i prašak za pecivo pa ostavite da odstoji još dvadesetak minuta.
2. korak
Nakon toga mokrim rukama oblikujte kuglice ne veće od loptice za ping-pong. Zagrijte ulje, ali da ne proključa. U dubokom ulju pecite okruglice na srednje jakoj vatri dok ne porumene sa svih strana. Ocijedite na papirnatom ubrusu, ali poslužite tople, uz salatu, umak i tople lepinje.
3. korak
Savjet: Uz falafel će odlično pristajati najjednostavniji hladni umak od jogurta u koji ste nasjeckali svježi peršin, mentu ili dodali tucanu papriku.