Engleska pita od mljevenog mesa

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 20 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 1/2 kg mljevene junetine
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g šampinjona
  • 2 dl goveđeg temeljca
  • šalica bijelog vina
  • žlica pirea od rajčice
  • sušeni ružmarin
  • sol, papar
  • 600 g krumpira
  • maslac

Priprema

1. korak

Nasjeckajte luk pa ga popržite na maslacu u dubokoj tavi. Na luk dodajte mljeveno meso, sitno nasjeckani češnjak i gljive narezane na ploške. Pirjajte povremeno podlijevajući goveđim temeljcem.

2. korak

Zatim dolijte vino te dodajte žlicu pirea od rajčice i malo sušenog ružmarina. Sveukupno pirjajte petnaestak minuta. Kada je gotovo, sve pretresite u vatrostalnu posudu promjera oko 30 centimetara.

3. korak

Krumpire ogulite i narežite na ploškice pa kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Kada su skuhani, ocijedite ih, dodajte im malo maslaca (može i slatkog vrhnja) i zgnječite u pire.

4. korak

Pire potom stavite na meso u vatrostalnoj posudi tako da ga pokrijete. Ravnomjerno ga rasporedite, ali ostavite gornju površinu malo grbavom, tako da se ljepše zapeče. Na kraju poškropite maslinovim uljem.

5. korak

Zapecite u pećnici na jačoj temperaturi, oko pet minuta. Pazite da ne zagori. Prema želji, krumpir prije pečenja možete posuti sitno nasjeckanim češnjakom ili naribanim sirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:04