Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 1/2 kg mljevene junetine
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 g šampinjona
- 2 dl goveđeg temeljca
- šalica bijelog vina
- žlica pirea od rajčice
- sušeni ružmarin
- sol, papar
- 600 g krumpira
- maslac
Priprema
1. korak
Nasjeckajte luk pa ga popržite na maslacu u dubokoj tavi. Na luk dodajte mljeveno meso, sitno nasjeckani češnjak i gljive narezane na ploške. Pirjajte povremeno podlijevajući goveđim temeljcem.
2. korak
Zatim dolijte vino te dodajte žlicu pirea od rajčice i malo sušenog ružmarina. Sveukupno pirjajte petnaestak minuta. Kada je gotovo, sve pretresite u vatrostalnu posudu promjera oko 30 centimetara.
3. korak
Krumpire ogulite i narežite na ploškice pa kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Kada su skuhani, ocijedite ih, dodajte im malo maslaca (može i slatkog vrhnja) i zgnječite u pire.
4. korak
Pire potom stavite na meso u vatrostalnoj posudi tako da ga pokrijete. Ravnomjerno ga rasporedite, ali ostavite gornju površinu malo grbavom, tako da se ljepše zapeče. Na kraju poškropite maslinovim uljem.
5. korak
Zapecite u pećnici na jačoj temperaturi, oko pet minuta. Pazite da ne zagori. Prema želji, krumpir prije pečenja možete posuti sitno nasjeckanim češnjakom ili naribanim sirom.