Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Sastojci
- malo maslinova ulja
- 1 kg ljubičastog luka
- 450 g šećera
- 2 pepperoncina
- 200 ml vermoutha ili slađeg bijelog vina
- 200 ml balzamičnog octa
- 100 ml vode
- žličica soli
Priprema
1. korak
Luk narežite na što tanje kolutove pa ga stavite na malo maslinova ulja i držite na laganoj varti povremeno miješajući sve dok posve ne omekša.
2. korak
Dodajte preostale sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri miješajući sve dok se džem ne zgusne do željene gustoće, otprilike pola sata. Ulijte u sterilizirane staklenke.
3. korak
Da nafta već nije zauzela epitet crnog zlata, slobodno bi ga mogao prisvojiti ovaj džem (ili chutney, ako ćemo strogo puritanski). Izvstan dodatak mesu s roštilja i divljači, ali ipak nenedmašiv u sljedećoj kombinaciji: tost, domaća jetrena pašteta, marmelada od luka i kao prilog rikula.