Džem od luka

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 20 min

Sastojci

  • malo maslinova ulja
  • 1 kg ljubičastog luka
  • 450 g šećera
  • 2 pepperoncina
  • 200 ml vermoutha ili slađeg bijelog vina
  • 200 ml balzamičnog octa
  • 100 ml vode
  • žličica soli

Priprema

1. korak

Luk narežite na što tanje kolutove pa ga stavite na malo maslinova ulja i držite na laganoj varti povremeno miješajući sve dok posve ne omekša.

2. korak

Dodajte preostale sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri miješajući sve dok se džem ne zgusne do željene gustoće, otprilike pola sata. Ulijte u sterilizirane staklenke.

3. korak

Da nafta već nije zauzela epitet crnog zlata, slobodno bi ga mogao prisvojiti ovaj džem (ili chutney, ako ćemo strogo puritanski). Izvstan dodatak mesu s roštilja i divljači, ali ipak nenedmašiv u sljedećoj kombinaciji: tost, domaća jetrena pašteta, marmelada od luka i kao prilog rikula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:01