Naslovnica » Recepti » Domaća sarma

Domaća sarma

Ocijeni članak:

  • 3
  • 4

Koraci pripreme

  • 1 Luk očistite i narežite ga na kockice, kao i slaninu. Sve prepržite, pred kraj dodajte nasjeckani češnjak i sve prelijte preko mljevenog mesa.
  • 2 U posudu za miješanje dodajte malo crvene paprike, soli, papra, riže, nasjeckanog peršina i sve skupa umiješajte u jednoličnu smjesu.
  • 3 Listove kupusa odvojite od glavice, zatim zadebljanja pri kraju listova obrežite tako da budu posvuda iste debljine.
  • 4 U svaki list stavljajte malo smjese i uvijte male valjke. Uvijate ih tako da prethodno poklopite jednu stranu, zatim uvijete, potom drugu stranu ugurate unutra.
  • 5 U posudu na dno poslažite malo rezanog kupusa pa u krug poredajte sarmu. U sredini ostavite rupicu za ostatak kupusa i rebrica, zatim malo nasjeckanog luka i ostatak crvene paprike.
  • 6 Podlijte vodom da prekrijete sarmu i kuhajte oko 2 sata uz povremeno protresanje posude. Na kraju po želji možete napraviti laganu zapršku, a možete servirati i tako.

Sastojci

  • 1 glavica kiselog kupusa (oko 2 kg)
  • 60 dag mljevenog mesa
  • 1 žličica crvene paprike
  • 10 dag riže
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 glavice luka
  • 10 dag slanine
  • 30 dag suhih rebrica
  • 50 ml ulja
  • sol i papar

20 komentara

  • Nikolina Barbalić 4. prosinca 2012. u 12:19

    Kako to pola litre ulja? Mislim da je to daleko previše i riječ je, valjda, o 0,5dl ulja.

    • Smiljana Boskovic 23. prosinca 2012. u 00:00

      Ne pise pola litre ulja nego pola decilitra,jer 100 ml je isto kao i 1 dcl
      tako smo bar u skoli ucili

    • Stanislav Solc 4. prosinca 2012. u 19:08

      Uputa 4: prethodno (čemu?) poklopite jednu stranu zatim uvijete, potom drugu stranu ugurate unutra. Hokus-pokus – preparatus. Kuda treba ugurati drugu stranu ako je list zelja lijepo savijen i oblikovan, nema treće strane ili je čiribu-čiriba, pa se malo treba nasmješiti i sarmica je gotova stvarčica.

      • novazd 5. prosinca 2012. u 06:44

        stanislave-list preko pola,i onda malo zarolati i krajeve lista ugurati :)

    • dobrahrana
      dobrahrana 4. prosinca 2012. u 17:12

      Hvala na ukazanom lapsusu. Ispravili smo količinu.

  • montes 24. prosinca 2012. u 14:28

    Luk se ne prži već se stavlja svjež , a slanina ne ide uopće. Sarma se kao i ostala bosanska jela (japrak, bamija, biber meso) zaljeva juhom, a ne vodom. Zaprška i crvena paprika su stvar ukusa, ali probajte nakon 1,5 sati dodati samo žličicu pirea od rajčice…

    • gami 26. prosinca 2012. u 15:02

      Montes,prvi put cujem da u sarmu ne ide slanina……… i otkad je to sarma bosansko jelo…………

    • Vrh Mosora 24. prosinca 2012. u 23:16

      Sarma NIJE bosansko jelo

      • Miro 26. prosinca 2012. u 12:08

        I nije, nego je tursko jelo koje je za osmanskog carstva doslo u Bosnu i prosirilo se medju zivljem. Na turskom jeziku se zove takodjer sarma, pa smo preuzeli i jelo i naziv.

    • Blazena Nold 24. prosinca 2012. u 16:52

      De gustibus non est disputandum!
      Zasto morate prigovarati, kao da je to neko veliko ne djelo?
      Za vase informacije: Luk se przi a isto i rizu neki preprze.
      Dali zna te koliko puno razlicitih vrsta sarme ima??

      • boba 26. prosinca 2012. u 23:58

        Ako sve ide na živo meso u sarmi ostane nekako tvrdo,puno je bolje kad se luk poprži

        • montes 27. prosinca 2012. u 11:58

          u meso se doda čaša mlake vode i onda nije tvrdo…

      • montes 25. prosinca 2012. u 09:08

        Poštovana,
        ne prigovaram, samo sam dodao svoje mišljenje. Kao što u pašticadu, bez obzira koliko je vrsti ima, ne idu svinjske nogice, tako i u ‘domaću’ sarmu ne ide slanina. Preporuka je svakako – zalijte sarmu dobrom juhom…

  • Mario 25. prosinca 2012. u 14:37

    Fali zlicica Vegete 😉

  • zsabo 4. siječnja 2013. u 12:47

    Moja zena upotrebljava govedje i svinjece meso ( pola/pola) . Ukus je izvanredan.

  • Ivan Kovačić 16. veljače 2013. u 12:13

    Sarma je tursko jelo i došla je u naše krajeve iz Turske, ali to ne znači da se tokom vremena receptura ne može promijeniti i prilagoditi podneblju u kojem se spravlja. U Turskoj se sigurno u sarmu ne stavlja svinjsko meso pa tako ni slanina, ali su tokom vremena naše bake i prabake u recepturu stavile svinjetinu pa tako i slaninu, koja se ne stavlja u samu sarmu već se kuha zajedno sa sarmom.

    • montes 28. veljače 2013. u 14:56

      Skoro je sve točno što si napisao Ivane (porijeklo), a slanina se slobodno može staviti kako si i naveo. Naše bake i prabake imale su više mota za prilagodbu recepata našem podneblju, jer su poštovale autohtono i dodavale samo nijanse našega…

  • Joca crni 18. studenoga 2015. u 11:52

    Stvarno ste me nasmejali a ja hteo samo da vidim recept sta mi je potrebno a sazno sam da dolazi iz Turske i da su nase bake promenile recept i dodale slaninu a saznao sam i da sarma nema stranice i kako se TURA pravilno
    DIVNI STE I HVALA VAM

  • Jadranka 28. prosinca 2015. u 10:48

    U mnogim receptima je i jaje koje ja ne stavljam kao niti peršin. Da se skrati priča može se staviti luk i češnjak u prahu. Svinjsko meso mi je najbolje time da se samlje na najvećem “oku” mlinca za meso. Pakirano miješano meso uopće nije za sarmu već za polpete.

  • Sfuksiel Paslepastat 31. prosinca 2015. u 15:25

    Makaršta! Sarma bosansko jelo? Tursko? Gluposti…

Komentiraj

Niste registrirani? Učinite to ovdje.