Cvjetača zapečena sa sirom

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • glavica cvjetače
  • 30 g maslaca
  • 60 g brašna
  • 2 dl mlijeka
  • 2 rajčice
  • 200 g gaude

Priprema

1. korak

Cvjetaču očistite i dobro operite pod mlazom hladne vode. Natrgajte ju na cvjetiće i stavite u vruću posoljenu vodu pa kuhajte desetak minuta. Kada je skoro gotova, počnite pripremati umak.

2. korak

Zagrijte maslac u tavi i umiješajte brašno. Kuhajte minutu-dvije. Zatim maknite s vatre i postepeno umiješajte mlijeko.

3. korak

Vratite na štednjak i pustite da prokuha, neprekidno miješajući. Umak treba biti gust. Zatim u njega dodajte naribanu gaudu te nastavite miješati. Posolite i popaprite.

4. korak

Cvjetaču ocijedite pa smjestite u vatrostalnu posudu koju ste prethodno namastili. Prelijte umakom od sira, a na vrh poslažite kriške rajčice. Na kraju još pospite naribanim sirom. Stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva. Neka se peče oko 20 minuta, dok se sir ne rastopi.

5. korak

Savjet: Za iznimno brzu i jednostavnu večeru zaustavite se već nakon što skuhate cvjetaču. Jednostavno ju poslužite uz neki umak na bazi majoneze, vrhnja i senfa te dodajte još samo začine po želji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:39