Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- glavica cvjetače
- 30 g maslaca
- 60 g brašna
- 2 dl mlijeka
- 2 rajčice
- 200 g gaude
Priprema
1. korak
Cvjetaču očistite i dobro operite pod mlazom hladne vode. Natrgajte ju na cvjetiće i stavite u vruću posoljenu vodu pa kuhajte desetak minuta. Kada je skoro gotova, počnite pripremati umak.
2. korak
Zagrijte maslac u tavi i umiješajte brašno. Kuhajte minutu-dvije. Zatim maknite s vatre i postepeno umiješajte mlijeko.
3. korak
Vratite na štednjak i pustite da prokuha, neprekidno miješajući. Umak treba biti gust. Zatim u njega dodajte naribanu gaudu te nastavite miješati. Posolite i popaprite.
4. korak
Cvjetaču ocijedite pa smjestite u vatrostalnu posudu koju ste prethodno namastili. Prelijte umakom od sira, a na vrh poslažite kriške rajčice. Na kraju još pospite naribanim sirom. Stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva. Neka se peče oko 20 minuta, dok se sir ne rastopi.
5. korak
Savjet: Za iznimno brzu i jednostavnu večeru zaustavite se već nakon što skuhate cvjetaču. Jednostavno ju poslužite uz neki umak na bazi majoneze, vrhnja i senfa te dodajte još samo začine po želji