Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 15 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- SASTOJCI ZA TORTICE
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 240 g tamne čokolade
- 1 jaje
- 4 žumanjka
- 150 g brašna
- SASTOJCI ZA PRELJEV OD VIŠANJA
- 1 kompot od višanja
- pola žlice gustina
- šećer po potrebi
Priprema
1. korak
PRIPREMA TORTICA
Zagrijati pećnicu na 160˚C. Rastopiti maslac i čokoladu na pari i ostaviti da se ohladi. Mikserom istući jaje, žumanjke i šećer dok smjesa ne pobijeli te u tu smjesu umiješati otopljenu čokoladu i brašno.
2. korak
Vatrostalne zdjelice (ili kalup za muffine) premazati maslacem, u njih raspodijeliti smjesu (do pola zdjelice), staviti na lim i peći 12 minuta dok vrhovi ne budu tvrdi, a sredina pjenasta.
3. korak
Poslužiti s preljevom od višanja i višnjama, sladoledom, slatkim vrhnjem ili kombinacijom navedenih sastojaka.
4. korak
PRIPREMA PRELJEVA
Višnje ocijediti. Sok od kompota uliti u posudu, po potrebi dodati šećera i vode. Kad tekućina prokuha, dodati gustin razmućen s malo vode. Kuhati dok se ne zgusne. Tako skuhan i ohlađen umak preliti preko tortica. Dekorirati višnjama iz kompota.