Čokoladna torta s kruškama u vinu

Težina pripreme: teško

Vrijeme pripreme: 30 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • ZA TIJESTO:
  • 180 g čokolade za kuhanje
  • 180 g maslaca
  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g samljevenih badema
  • ZA KRUŠKE U VINU:
  • 500 ml crnog vina (najbolje merlota)
  • 110 g šećera
  • 2 žlice meda
  • 1 štapić cimeta
  • 1 zvjezdica anisa
  • 4-6 krušaka, oguljenih i očišćenih
  • ZA ŠLAG:
  • 250 ml vrhnja
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice kakaa

Priprema

1. korak

Pećnicu zagreijte na 150 Celzijevih stupnjeva i obložite kalup promjera 25 cm papirom za pečenje. Rastopite čokoladu i maslac.

2. korak

Kad se ohlade, dodajte im jedan po jedan žutanjak, a zatim i šećer i vanilin šećer. U smjesu umiješajte i samljevene bademe.

3. korak

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u smjesu. Sve izlijte u kalup i pecite 45-50 minuta. Pečenu tortu pustite da se desetak minuta hladi u kalupu, a zatim je izvadite i pustite da se ohladi do sobne temperature.

4. korak

U posudu stavite crno vino, šećer, med i anis pa pustite da zavriju.

Dodajte kruške i sve kuhajte na laganoj vatri otprilike 25 minuta, dok kruške ne omekšaju.

5. korak

Izvadite ih iz vina i pojačajte vatru te kuhajte vino sve dok se ne reducira u gust umak. Kad su i torta i kruške ohlađene do sobne temperature, istucite vrhnje u šlag i dodajte mu šećer i kakao.

6. korak

Tortu premažite šlagom, po njemu složite kruške i po želji sve pospite sjeckanim pistacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:23