Težina pripreme: teško
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- ZA TIJESTO:
- 180 g čokolade za kuhanje
- 180 g maslaca
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g samljevenih badema
- ZA KRUŠKE U VINU:
- 500 ml crnog vina (najbolje merlota)
- 110 g šećera
- 2 žlice meda
- 1 štapić cimeta
- 1 zvjezdica anisa
- 4-6 krušaka, oguljenih i očišćenih
- ZA ŠLAG:
- 250 ml vrhnja
- 2 žlice šećera
- 2 žlice kakaa
Priprema
1. korak
Pećnicu zagreijte na 150 Celzijevih stupnjeva i obložite kalup promjera 25 cm papirom za pečenje. Rastopite čokoladu i maslac.
2. korak
Kad se ohlade, dodajte im jedan po jedan žutanjak, a zatim i šećer i vanilin šećer. U smjesu umiješajte i samljevene bademe.
3. korak
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u smjesu. Sve izlijte u kalup i pecite 45-50 minuta. Pečenu tortu pustite da se desetak minuta hladi u kalupu, a zatim je izvadite i pustite da se ohladi do sobne temperature.
4. korak
U posudu stavite crno vino, šećer, med i anis pa pustite da zavriju.
Dodajte kruške i sve kuhajte na laganoj vatri otprilike 25 minuta, dok kruške ne omekšaju.
5. korak
Izvadite ih iz vina i pojačajte vatru te kuhajte vino sve dok se ne reducira u gust umak. Kad su i torta i kruške ohlađene do sobne temperature, istucite vrhnje u šlag i dodajte mu šećer i kakao.
6. korak
Tortu premažite šlagom, po njemu složite kruške i po želji sve pospite sjeckanim pistacijama.