Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 50 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 1 šalica prosa
- 13 šalica vode
- prstohvat soli
- 1 mrkva
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 1/4 šalice krušnih mrvica
- 3 žlice sjemenki sezama
- 1/4 žličice majčine dušice
- 1/2 žličice kadulje
- 1/4 šalice peršina
Priprema
1. korak
Šalicu prosa skuhajte u tri šalice vode kojoj ste dodali malo soli. Kuhajte proso oko pola sata. Prethodno ga možete popržiti u tavici bez ulja, kako biste postigli “orašastiji” okus.
2. korak
Nasjeckajte sitno luk i češnjak, a mrkvu očistite i naribajte. Popirjajte prvo luk i češnjak pa im dodajte mrkvu. Pirjajte još oko pet minuta. U velikoj zdjeli pomiješajte začine i dodajte im krušne mrvice (možete napraviti svoje od starog kruha).
3. korak
Sjemenke sezama popržite na tavi pa dodajte i njih. Zatim ubacite u zdjelu proso i pirjano povrće pa sve dobro promiješajte. Rukama napravite polpete pa ih pecite u tavici dok ne postanu zlatne. Možete ih peći i u pećnici, na 200 stupnjeva 40-ak minuta.
4. korak
Savjet: Od iste smjese možete napraviti i štrucu. Oblikujte je u dubokom, užem kalupu i pecite u pećnici.