Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 1 suhi buncek
- 100 g slanine
- 1 kg kiselog kupusa
- 2 lovorova lista
- 3 češnja češnjaka
- 3-4 zrna papra
- svinjska mast
- 1 dl bijelog vina
- 6 krumpira
Priprema
1. korak
Buncek operite dan ranije pa ga preko noći ostavite u vodi. Drugi dan ga izvadite, opet operite i stavite u lonac. Kuhajte ga dugo u vodi, dok se meso ne počne odvajati od kosti. Slaninu narežite na kockice pa je popržite na masti, u većoj i dubljoj tavi.
2. korak
Dodajte joj nasjeckani češnjak i kratko popržite. Zatim dodajte nasjeckani kiseli kupus, lovorov list i zrna papra.
3. korak
Zalijte vodom, pa vinom, tako da prekrijete kupus. Dinstajte na srednje jakoj vatri. Kada kupus omekša, gotov je. Podlijevajte kupus prema potrebi, možete i vodom u kojoj se kuhao buncek.
4. korak
Krumpir skuhajte posebno u posoljenoj vodi pa ga ogulite kad je gotov. Narežite meso i servirajte ga s kupusom i krumpirom. Kad je već na tanjuru, na meso stavite žličicu senfa.
5. korak
Savjet: Suho meso, kiselo zelje i krumpir zimski su klasik. Ako želite malo jaču verziju, napravite restani krumpir. Skuhani krumpir ogulite, narežite na kolutove, a na žlici masti popržite luk. Ubacite zatim krumpir, popržite, posolite i poslužite.