Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 40 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- žličica šafrana
- 2 žlice vrele vode
- žlica maslinova ulja
- 4 pileća filea
- 1 luk
- 1 i pol žličica slatke crvene paprike
- 1 ljuta papričica srednje veličine
- 2 šalice riže
- 3 šalice pilećeg temeljca
- šalica graška
- 1/4 šalice peršina
Priprema
1. korak
Stavite šafran u posudu i prelijte ga proključalom vodom te ostavite pet minuta. U međuvremenu u velikoj i dubljoj tavi zagrijte ulje.
2. korak
Na vrelo ulje bacite piletinu narezanu na kockice i nasjeckani luk te ih pecite tri do četiri minute, dok ne poprime zlatnožutu boju. Dodajte potom slatku papriku, nasjeckanu ljutu papričicu i rižu i dobro izmiješajte.
3. korak
Potom dolijte vodu sa šafranom. Ponovno sve zagrijte dok ne proključa, a onda smanjite vatru. Pustite da se krčka poklopljeno, povremeno promiješajte, a nakon 15-18 minuta (ili kada riža omekša) dodajte grašak i peršin. Posolite i popaprite te dobro izmiješajte.
4. korak
Savjet: Ovo je recept za jednostavniju verziju paelle, bez ribe i morskih plodova. No, ako želite jesti najpopularniju paellu, sastojke ne treba puno mijenjati. Samo dodajte kuhanu ribu, školjke, lignje i sl. te bijelo vino. Paella se tijekom 20. stoljeća proširila iz Španjolske , a prema tradiciji, kuhaju je muškarci i jede se direktno iz paellere.