Težina pripreme: teško
Vrijeme pripreme: 150 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 3 srednje velike cikle
- 3 mrkve
- 3 manja krumpira
- glavica luka
- pola glavice ljubičastog kupusa
- 3 režnja češnjaka
- 500 g junetine s kosti
- svježi peršin i kopar
- kiselo vrhnje
- sol i papar po ukusu
Priprema
1. korak
Luk sitno narežite i popržite na dvije žlice ulja. Kad omekša, podlijte ga vodom pa dodajte meso i kosti. Kuhajte dok meso ne omekša, oko sat i pol.
2. korak
Izvadite kuhano meso i ostavite da se ohladi. U temeljac dodajte cikle, mrkve i krumpire izrezane na kockice ili ploške. Posolite i kuhajte oko pola sata da povrće omekša. Tada dodajte kupus narezan na krupnije rezance, ploške češnjaka, svježi peršin i kopar.
3. korak
Meso odvojite od kosti i masnoće, pa narežite na ploške. Vratite ga u boršč. Kuhajte zajedno još petnaestak minuta. Poparite i servirajte s kiselim vrhnjem.
4. korak
Savjet: Boršč možete napraviti i bez mesa, ili junetinu zamijenite bilo kojim drugim komadom mesa koji vam se čini pogodan za kuhanje. U boršču možete kuhati čak i svježe kobasice. U tom slučaju dobro će vam doći malo junćeg temeljca kojim ćete podliti korijenasto povrće i kupus. Ovo je brža verzija borča, prikladnija za radne dane.