Aromatična piletina

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 60 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 1 pile
  • dvije žlice soli
  • dvije žlice smeđeg šećera
  • 3 litre vode
  • litra soka od jabuke
  • 2 zvjezdasta anisa
  • štapić cimeta
  • jedan limun

Priprema

1. korak

Večer prije pečenja pile stavite u salamuru. To je otopina vode, soli i šećera kojoj ste dodali začine, sok i limun narezan na kriške. Uronite pile u salamuru, u veliki lonac na primjer, i ostavite preko noći na hladnom.

2. korak

Sutra narežite meso na komade. Premažite ga s masti i poslažite u vatrostalnu posudu. Podlijte s nekoliko žlica salamure, pokrijte folijom pa stavite peći.

3. korak

Pecite 40 minuta poklopljeno, a onda maknite foliju i vratite u pećnicu da se zapeče otklopljeno. Uz piletinu zadnjih petnaestak minuta možete dodati i oguljene kriške jabuke ili kruške.

4. korak

Uz aromatičnu piletinu pristajat će jednostavna salata kao prilog. Ili krumpir salata bez luka, začinjena s pestom od bosiljka ili peršina.

5. korak

Savjet: Začini u ovoj salamuri su samo prijedlog, kao i vrsta mesa koje koristite. Salamura je odličan način pripreme za sve krtije komade mesa, dakle na ovaj način možete pripremati i puricu ili krte komade svinjetine. Šećer možete zamijeniti medom, a jabučni sok sokom naranče, ili nekim po vašoj želji. I s aromama se vrijedi poigrati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:13