Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 1 pile
- dvije žlice soli
- dvije žlice smeđeg šećera
- 3 litre vode
- litra soka od jabuke
- 2 zvjezdasta anisa
- štapić cimeta
- jedan limun
Priprema
1. korak
Večer prije pečenja pile stavite u salamuru. To je otopina vode, soli i šećera kojoj ste dodali začine, sok i limun narezan na kriške. Uronite pile u salamuru, u veliki lonac na primjer, i ostavite preko noći na hladnom.
2. korak
Sutra narežite meso na komade. Premažite ga s masti i poslažite u vatrostalnu posudu. Podlijte s nekoliko žlica salamure, pokrijte folijom pa stavite peći.
3. korak
Pecite 40 minuta poklopljeno, a onda maknite foliju i vratite u pećnicu da se zapeče otklopljeno. Uz piletinu zadnjih petnaestak minuta možete dodati i oguljene kriške jabuke ili kruške.
4. korak
Uz aromatičnu piletinu pristajat će jednostavna salata kao prilog. Ili krumpir salata bez luka, začinjena s pestom od bosiljka ili peršina.
5. korak
Savjet: Začini u ovoj salamuri su samo prijedlog, kao i vrsta mesa koje koristite. Salamura je odličan način pripreme za sve krtije komade mesa, dakle na ovaj način možete pripremati i puricu ili krte komade svinjetine. Šećer možete zamijeniti medom, a jabučni sok sokom naranče, ili nekim po vašoj želji. I s aromama se vrijedi poigrati.