Težina pripreme: teško
Vrijeme pripreme: 180 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 500 g goveđe vratine
- 150 g svinjetine
- 100 g suhe slanine
- veći crveni luk (150 g)
- 3 češnja češnjaka
- neprskani limun
- morska sol, svježe mljeveni crni papar
- žličica muškatnog oraščića
- prstohvat cimeta
- 3 klinčića
- jaje
- 4 žlice suncokretova ulja
- glavica kiselog kupusa (1 kg) ili 1kg listova vinove loze
- 150 g suhe svinjetine
- 2 lista lovora
Priprema
1. korak
Operite i ocijedite meso. Govedinu, svinjetinu i slaninu sitno nasjeckati. Nasjeckati luk, češnjak, oprati i naribati limunovu koricu. Dodati mesu. Posoliti, popapriti, dodati cimet u prahu, izdrobiti klinčiće, nastrugati oraščić i dodati jaje da se bolje poveže.
2. korak
Dobro izmiješati rukama. Rastavite glavicu kupusa u listove. Izrežite središnju debelu žilu, ali samo pri vrhu.
3. korak
Na svaki list stavljajte po žlicu nadjeva. Savijte arambašiće, počevši sa strane gdje je korijen. Saviti čvrsto da se ne odmotaju.
4. korak
Ako se odlučite pripremiti arambašiće s listovima vinove loze, listove poparite kipućom vodom da omekšaju.
5. korak
Dno duboke pusude, najbolje zemljane, pouljiti i obložiti preostalim listovima kupusa. Na listove tijesno posložiti arambašiće, a između njih umetnuti komade suhe svinjetine. Dodati lovor.Arambašiće preliti mlakom vodom tako da budu pokriveni.
6. korak
Kuhati oko tri sata na laganoj vatri. Umjesto miješanja, posudu povremeno protrestite da se sadržaj ne pripeče za dno. Poslužite uz pire krumpir ili palentu.