Arambašići

Težina pripreme: teško

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 500 g goveđe vratine
  • 150 g svinjetine
  • 100 g suhe slanine
  • veći crveni luk (150 g)
  • 3 češnja češnjaka
  • neprskani limun
  • morska sol, svježe mljeveni crni papar
  • žličica muškatnog oraščića
  • prstohvat cimeta
  • 3 klinčića
  • jaje
  • 4 žlice suncokretova ulja
  • glavica kiselog kupusa (1 kg) ili 1kg listova vinove loze
  • 150 g suhe svinjetine
  • 2 lista lovora

Priprema

1. korak

Operite i ocijedite meso. Govedinu, svinjetinu i slaninu sitno nasjeckati. Nasjeckati luk, češnjak, oprati i naribati limunovu koricu. Dodati mesu. Posoliti, popapriti, dodati cimet u prahu, izdrobiti klinčiće, nastrugati oraščić i dodati jaje da se bolje poveže.

2. korak

Dobro izmiješati rukama. Rastavite glavicu kupusa u listove. Izrežite središnju debelu žilu, ali samo pri vrhu.

3. korak

Na svaki list stavljajte po žlicu nadjeva. Savijte arambašiće, počevši sa strane gdje je korijen. Saviti čvrsto da se ne odmotaju.

4. korak

Ako se odlučite pripremiti arambašiće s listovima vinove loze, listove poparite kipućom vodom da omekšaju.

5. korak

Dno duboke pusude, najbolje zemljane, pouljiti i obložiti preostalim listovima kupusa. Na listove tijesno posložiti arambašiće, a između njih umetnuti komade suhe svinjetine. Dodati lovor.Arambašiće preliti mlakom vodom tako da budu pokriveni.

6. korak

Kuhati oko tri sata na laganoj vatri. Umjesto miješanja, posudu povremeno protrestite da se sadržaj ne pripeče za dno. Poslužite uz pire krumpir ili palentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:00