Kuha: Barbara Črgar / www.jakuham.hr
• 100 g ABC sira • 3 žlice šećera u prahu • 150 ml slatkog vrhnja • 1 do 2 žličice limunova soka • 100 g višanja • 100 ml vode • 5 žlica šećera • 2 žlice škrobnog brašna • 150 g petit keksa • 50 g maslaca
Petit kekse izmrvite pomoću blendera i dodajte im otopljeni maslac pa sve zajedno pomiješajte. U drugu zdjelu dodajte slatko vrhnje i miksajte tri minute, zatim dodajte ABC sir, šećer u prahu i limunov sok. Miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Višnje, šećer i vodu stavite u lončić te lagano zagrijavajte na vatri. Kada smjesa zavrije, dodajte dvije žlice škrobnog brašna i promiješajte pjenjačom kako ne bi nastale grudice. Škrobno brašno dodajte ovisno o tome koliko želite da vam preljev bude gust. Preljev ostavite da se lagano hladi.
U čaše (ovim redoslijedom) stavite izmrvljene kekse, kremu od sira (koju za efektniji izgled možete dodati i pomoću vrećice za ukrašavanje) i preljev od višanja.
2/13
Kuha: Barbara Črgar / www.jakuham.hr
• 600 g pilećih prsa • 2 naranče • 1 žlica meda • Sol • Papar • 150 g palente • 2 žlice lanenih sjemenki • 50 g maslaca
U 1,5 litru vode dodajte maslac i sol te je zagrijte do vrenja. Lagano dodajte palentu neprestano je miješajući pjenjačom, kako se ne bi stvorile grudice. Palentu kuhajte 2 do 3 minute, a zatim je maknite s vatre, dodajte sjemenke lana i promiješajte.
Pripremite četvrtasti kalup i obložite ga prozirnom folijom. Smjesu palente i lanenih sjemenki prebacite u kalup i lagano pomoću žlice poravnajte rubove. Ostavite da se hladi.
Stavite maslac u tavu i otopite ga na laganoj vatri. Dodajte pileća prsa koja ste prethodno narezali na kockice veličine 2,5x2,5 cm. Piletinu pecite 7 do 8 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju.
Dok se piletina peče, u zdjelicu iscijedite 2 naranče i dodajte žlicu meda.
Pečenu piletinu posolite i popaprite pa izvadite iz tave. U tu istu tavu ulijte narančin sok i med. Pustite da se umak reducira, a zatim vratite piletinu u umak i maknite s vatre.
3/13
Kuha: Barbara Črgar / www.jakuham.hr
• 200 g ABC sira
• 1 do 2 žličice crvene paprike
• 4 žličice nasjeckanog svježeg vlasca
• 150 g slanih krekera
U zdjelu stavite ABC sir i crvenu papriku te promiješajte žlicom. Po želji možete dodati više ili manje crvene paprike.
Nasjeckajte svježi vlasac.
Smjesom sira i crvene paprike napunite jednokratnu vrećicu za ukrašavanje.
Krekere rasporedite po pladnju i pomoću vrećice za ukrašavanje nanesite namaz na krekere.
Zalogajčiće lagano posipajte svježim vlascem i ponudite gostima.
4/13
Chef: Zoran Gajić / RougeMarin
Juneći burger sa bijelim pecivom:
Za tijesto;
• Brašno glatko 150 g • Jaje 1 kom • Maslac 50 g • Sol 3 g • Kvasac 30 g • Voda cca 0,5 dcl
Brašno prosijemo i zamijesimo smjesu. Ostaviti da se diže cca 30 min. Oblikovati u male loptice težine 30 g i razvaljati na pravilne loptice. Staviti na papir za pečenje i ostaviti da se još jednom dignu te stavljamo u zagrijanu pećnicu peći 200 stupnjeva cca 10 min.
Za meso i nadjev:
• Juneće faširano meso 40 g • Salata regasta 2 g • Domaći ketchup 3 g • Špek 3 g • Sol,papar
Pileći burger sa bučinim pecivom:
Za pecivo od buče:
• Brašno glatko 150 g • Pire od buče 150 g • Jaje 1 kom • Maslac 50 g • Sol 3 g • Kvasac 30 g • Voda cca 0,5 dcl
Brašno prosijemo i zamijesimo smjesu. Ostaviti da se diže cca 30 min. Oblikovati u male loptice težine 30g i razvaljati na pravilne loptice. Staviti na papir za pečenje i ostaviti da se još jednom dignu te stavljamo u zagrijanu pećnicu peći 200 stupnjeva cca 10 min.
Za meso i nadjev:
• Pileći batak/zabatak 40 g • Salata lolo roso 2 g • Chutney 5 g • Sol.papar
Juneći cheeseburger u crnom pecivu:
Za crno pecivo:
• Glatko brašno 30 g • Crnilo od sipe 50 g • Germa 30 g • Šećer 20 g • Jaje 1 kom • Voda cca 1 dcl
Brašno prosijemo i zamijesimo sve sastojke.Ostaviti da se diže cca 30 min. Oblikovati u male loptice težine 30 g i razvaljati na pravilne loptice. Staviti na papir za pečenje i ostaviti da se još jednom dignu te stavljamo u zagrijanu pećnicu peći 200 stupnjeva cca 10 min.
Za meso i nadjev:
• Juneće faširano meso 40 g • Cikla pire 3 g • Raštika 2 g • Sir škripavac 5 g
5/13
Kuha: Hrvoje Krajnović / www.djeca.hr
Muffini od crvene leće
• 2 šalice crvene leće • 2 lovorova lista • 1 poriluk • 2 češnja češnjaka sitno nasjeckana • 1 žličica timijana • 1 žličica naribane kore limuna • 1 šalica sitnih zobenih pahuljica • Soja sos ili tamari po želji • 1 žličica senfa • 1 žlica limunovog soka
Leću sa lovirovim listovima i 4 šalice vode stavite u veliku posudu i ostavite da zakuha. Smanjite vatru i kuhajte 20 minuta. Na tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno narezani poriluk i prstohvat morske soli. Pirjajte 1 minutu pa dodajte timijan, češnjak i koru limuna i nastavite pirjati dok poriluk ne omekša (oko 5 minuta). Zagrijte pečnicu na 190 C i nauljite kalup za muffine. Pomješajte leću i poriluk pa dodajte zobene pahuljice, soja sos ili tamari, senf i limunov sok.
Smjesu stavite u kalupe za muffine i premažite sa maslinovim uljem. Pecite 25-30 minuta dok gornji dio ne postane hrskav.
Proso sa bundevom
• 1 šalica prosa • 1 šalica bundeve • Prstohvat soli
Zakuhajte 3 šalice vode, pa dodajte morsku sol i proso. Smanjite vatru i kuhajte 30 minuta. Kada je gotovo smjesu gnječite mješavinu da dobijete teksturu sličnu pire krumpiru.
6/13
Chef: Zdravko Marić / Lauba
PIVSKI LAUBA KRUŠČIĆ
• Pšenično brašno glatko 500g • Pir žitarica 25g • Piva vrsta po ukusu 2 do 3 dcl • Ulje suncokretovo 0.02l • Sol 12g • Šećer 7g • Suhi kvasac 4g
Izmiješamo suhe namirnice, dodamo kuhani pir, ulje i pivu te pustimo da fermentira. Premijesimo još jednom i zatim oblikujemo kruščiće te pustimo da malo fermentiraju i stavimo peći u ugrijanu pećnicu 32 minute 185 stupnjeva.
MEDITERANSKI LAUBA KRUŠČIĆ
• Pšenično brašno glatko 500g • Češnjak 2 režnja • Miješano svježe začinsko bilje po jednu grančicu ružmarin, timijan, bosiljak, menta • Ulje maslinovo 0.02l • Sol 12g • Šećer 7g • Suhi kvasac 4g • Voda po potrebi
Izmiješamo suhe namirnice dodamo kosani češnjak, grubo iskosano začinsko bilje, ulje i vode po potrebi. Pustimo da fermentira, oblikujemo u kruščiće te pustimo još jednom da fermentiraju i pećemo u zagrijanoj pećnici 32 minute na 185 stupnjeva.
LAUBA NAMAZ OD BUNDEVE
• Bundeva muškatna 500g • Sol po potrebi • Maslac 20g • Papar po želji
Bundevu pećemo u pećnici 45 minuta na 170 stupnjeva. Pečenu očistimo od kore te stavimo pirjati na maslac da višak tekućine ispari, začinimo sa soli i paprom, zatim sve izmiksamo štapnim mikserom ili multipraktikom.
LAUBA NAMAZ OD DIVLJAČI
• Jelen gulaš 300g • Pileća jetrica 50g • Luk crveni 100g • Ulje suncokretovo 0.05l • Sol po potrebi • Papar po potrebi • Svježi timijan
Luk narežemo na ploške, stavimo pirjati na ulje, dodamo jelen rezan na kocke. Kada je meso omekšalo dodamo pileću jetricu, svježi timijan i začinimo po potrebi. Kada se malo ohladilo, izmiksamo da dobijemo kremastu teksturu i poslužimo uz kruščić.
7/13
Chef: Ivan Tomašević / ManO
Potrebno za 4 osobe:
• 1 kg junećih ili bikovih obraza • 25 g soli • 10 g papra • 5 ml suncokretovog ulja
Mirepox:
• 450 g kapule • 250 g mrkve • 250 g celera • 1 lovorov list • 5 režnjeva češnjaka • 1 grana ružmarina • 1 žica koncentrata od rajčice • 500 ml crvenog vina • 200 ml crvenog porto vina • 200g maslaca
Očistiti obraze od tvrde bijele opne i začinit ih sa soli i paprom. Zagrijati posudu na srednjoj vatri , te zapeći obraze sa svih strana.
Peći dok ne dobiju smeđu boju. Izvaditi obraze u drugu posudu da „odmaraju“.
Povrće izrezati na kockice 1,5 cm x 1,5 cm , te ga pirjati na masnoći gdje su se pekli obrazi. Kada povrće počne dobivati karamelizirane dijelove dodati jednu žlicu koncentrata od rajčice. Pržiti još kratko vrijeme.
Dodajte 500ml crvenog vino u posudu gdje se prži povrće – „deglaziranje“ . Obavezno iskuhati vino da jelo ne bi ostalo kiselo.
Vratiti obraze na pirjanje , dodati začinsko bilje ( lovor, ružmarin ), sol i papar. Sada slijedi faza dugotrajnog pirjanja uz stalno podlijevanje sa preostalim crvenim portom i vodom dok obrazi ne postanu mekani do faze pred raspadanje, tada stanemo s kuhanjem i obavezno puštamo obraze da se ohlade na sobnoj temperaturi a nakon toga ih stavimo u hladnjak da se stisnu u vrlo krutu cjelinu.
Nakon što su se obrazi u hladnjaku stisnu odvajamo ih od umaka i povrća, režemo na komade željene veličine. Umak i povrće zagrijemo , te tekućinu procijedimo po obrazima – NE pasirati.
Doraditi umak sa maslacem i začinima , te u umaku ponovno omekšati obraze sa laganim zagrijavanjem.
Krema od celera:
• 500g celera • 200 g krumpira • Sol • Bijeli papar • Maslac po želji
Skuhati celer i krumpir te ga štapnim mikserom uz dodatak maslaca pretvoriti u finu kremu.
8/13
Kuha: Sanja Mijac - Domaćica
Sastojci za 15 manjih palačinki s jabukama i cimetom:
• 1 cijelo jaje
• 2 dl mlijeka
• 1 žličica praška za pecivo
• 1 žličica cimeta
• 50 g šećera (bijeli, smeđi)
• 200 g glatkog brašna
• 2 jabuke
Jaje i mlijeko umutite pjenjačom pa dodajte prašak za pecivo, cimet, šećer i brašno. Pjenjačom spojite sve sastojke kako ne bi bilo grudica. Jabuke ogulite pa naribajte u smjesu pomoću krupnog ribeža. Pomiješajte sve sastojke u jednu homogenu smjesu. Tavu dobro zagrijte, premažite uljem, a pomoću male šeflje na zagrijanu tavu izlijte palačinke promjera otprilike 8 cm. Palačinke pecite na umjerenoj, ne prejakoj vatri, sa svake strane oko 1 minute. Poslužite ih s malo meda i mljevenih oraha uz čašu Juicyja 100 % jabuke!
9/13
Chef: Moris Damiani / Badi
• 100g svježe tune
• Sol
• Papar
• Maslinovo ulje
• Prah od maslina
Razrežemo tunu na tanke filete, filete posložimo na tanjur, začinimo
sve to sa soli, paprom, maslinovim uljem i prahom od maslina.
10/13
Chef: Moris Damiani / Badi
• 100g svježe tune
• 30g svježe mrkve
• Svježi papar
• Ulje od vlasca
Svježu tunu razrežemo (kosamo) na komadiće, dodajemo sol, papar, naribamo mrkvu i dodajemo ulje od vlasca.
11/13
Kuha: Vanja Varga / Centar za kulturu prehrane
• 1 luk, nasjeckan • 3 režnja češnjaka • žlica mljevenih sjemenki lana + 3 žlice vode • 300 g tempeha • 100 g parmezana • 2 žlice bosiljka ili mažurana • 100 g krušnih mrvica • suncokretovo ulje • mrvice • sol, papar
Pirjajte luk i češnjak na ulju. Tempeh usitnite u multipraktiku. Dodajte luk i češnjak. Dodajte parmezan, bosiljak/mažuran, mrvice, sol i papar te sjemenke lana pomješane s vodom. Trebate dobiti tijesto koje se može formirati u kuglice. Kuglice uvaljajte u mrvice, pecite na ulju da poprime zlatnu boju.
12/13
Kuha: Maja Cavar Babić / Kuhinja mame i Maje
• 0,5kg riže dugog zrna (kuhane i ohlađene) • 0,5kg maslina bez koštica • 3 konzerve Rio Mare tunjevina u maslinovom ulju 160g • 0,25dcl maslinovog ulja • limunov sok (iscijeđena 2 limuna) • prstohvat (po želji) sol, papar, muškatni oraščić
Rižu skuhati prema uputi i ohladiti. U ohlađenu rižu dodati Rio Mare tunjevinu u maslinovom ulju te dodati narezane masline bez koštica, limunov sok i maslinovo ulje.
Po želji dodati začine. Dobro sve promiješati. Recept je prikladan za kreativne ideje i dodavanje novih sastojaka po želji.
13/13
Kuha: Marin Vanjak / O\'Hara
Recept za originalno napolitansko tijesto:
Meko brašno ,jako malo suhog kvasca (10 gram na kilo brašna), 50% što hladnije vode dobro umješati u brašno, dodati maslinovo ulje 5% i opet dobro izraditi i na kraju 2,5% soli.
Namazati masu maslinovim uljem i pokriti plastičnom tamnom vrećom da odstoji 20min. Izbulirati (razdijeliti na porcije) 250-350 grama, namazati maslinovim uljem i pustiti na toplom sat vremena i odmah u frižider na +4. Pustiti tijesto u frižideru minimalno 5-6 sati. Spremno za upotrebu.
Pećnica na maximum. Uvaljati bulu (porciju) u oštro brašno i formirati valjkom ili rukama. Valjkom ćete dobiti tanji rub, a rukama deblji. Sa tijestom postupajte čim nježnije i ako ga previše izmučite pustite ga da ponovo odstoji bar pola sata prije nego ga ponovo razvučete. Tijesto se može i zamrznuti i upotrebljavati po potrebi.
Za nadjev koristite cijelu kuhanu rajčicu koju pasirate rukama neposredno prije pečenja. Mozzarella, domaći češnjak, bosiljak i opet na kraju malo maslinovog ulja i to je to. Bolje ne može!